Protest in belastingparadijs Jersey

Nieuws

Protest in belastingparadijs Jersey

Protest in belastingparadijs Jersey
Protest in belastingparadijs Jersey

Actievoerders protesteren vandaag in Jersey bij Europese banken die er een afdeling hebben. Daarmee willen ze de aandacht vestigen of de offshore bankwereld, waar financiële regels en belastingen ontweken worden.

Volgens de actievoerders die naar het Kanaaleiland tussen Engeland en Frankrijk trekken, zijn ondoorzichtige financiële constructies van banken mede oorzaak van de huidige financiële crisis. 
Ze roepen op tot maatregelen tegen misbruik van belastingparadijzen als Jersey, die dubieuze financiële praktijken mogelijk maken. Ze lanceren een actieprogramma met voorstellen om wereldwijde financiële en fiscale regulering te versterken. De oproep is gericht aan de G20, de grootste economieën, waarvan de ministers van Financiën zaterdag 14 maart in Londen samenkomen.

250 miljard euro belastingontduiking

Tax Justice Network, één van de organisatoren van de actie, wijst erop dat banken die nu worden gered met belastinggeld nog steeds klanten helpen om belasting te ontwijken of zelfs illegaal te ontduiken.
Het netwerk heeft berekend dat door belastingontduiking wereldwijd 250 miljard euro per jaar aan belastingopbrengsten verloren gaat, een veelvoud van wat nodig is voor financiering van de VN Millennium Ontwikkelingsdoelen, zoals mondiale halvering van extreme armoede.

Open brief

Eerder al riepen ontwikkelingsorganisaties in een open brief de Nederlandse regering (pdf) op haar invloed in genationaliseerde banken aan te wenden om misbruik van belastingparadijzen tegen te gaan. Nu de Nederlandse regering zelf als bankier optreedt, kan zij direct in deze praktijken ingrijpen.
Hoewel op die brief nog geen inhoudelijke reactie is gekomen, heeft premier Balkenende onlangs wel benadrukt dat belastingparadijzen aangepakt moeten worden. Ontwikkelingsorganisaties vinden dat de overheid nu ook tot actie moet overgaan.
De G20-top biedt een kans om internationale afspraken te maken om de mogelijkheden voor internationale belastingontwijking te verminderen. Ook de Nederlandse belastingwetgeving biedt op sommige punten gelegenheid tot internationale belastingontwijking.