Qatar biedt 40.000 Oegandezen baan aan voor WK voetbal

Nieuws

Qatar biedt 40.000 Oegandezen baan aan voor WK voetbal

Qatar biedt 40.000 Oegandezen baan aan voor WK voetbal
Qatar biedt 40.000 Oegandezen baan aan voor WK voetbal

IPS

29 november 2016

Qatar heeft dringend extra arbeidskrachten nodig om het WK voetbal in 2022 voor te bereiden. Het biedt nu Oegandese migranten 40.000 banen aan.

Vanaf volgend jaar mogen 40.000 Oegandezen in Qatar gaan werken om voetbalstadions en andere infrastructuur te bouwen voor het wereldkampioenschap in 2022. De onderhandelingen daarover zijn afgerond.

Begin volgend jaar gaan de regeringen van beide landen het akkoord ondertekenen. Oegandese president Yoweri Museveni zal daarvoor naar Qatar reizen.

Twee weken geleden kwam Qatar al tot een gelijkaardig akkoord met Jordanië, vorig jaar met Saoedi-Arabië.

Qatar, het rijkste land ter wereld, telt slechts 2 miljoen inwoners, waarvan iets meer dan een tiende de Qatarese nationaliteit heeft. De andere inwoners zijn arbeidsmigranten, vooral uit Azië.

Abominabele situatie

In een communiqué zegt de Oegandese overheid dat het om ‘banen in fatsoenlijke zones’ gaat.

Mogelijk is dat een verwijzing naar de internationale kritiek die Qatar al kreeg voor de abominabele situatie van zijn arbeidsmigranten.

In 2014 beloofde het land de arbeidsrechten van migranten te verbeteren met het oog op het WK-voetbal in 2022, maar mensenrechtenorganisaties als Amnesty International zien nog altijd zware problemen.

Volgens de Oegandese overheid zal het akkoord met Qatar het pad zal effenen voor meer handel met dat land en voor meer Qatarese investeringen in Oeganda.