Rampspoed is nog niet voorbij voor Myanmarezen

Met het regenseizoen nog in volle gang, bereiden bewoners van de door overstromingen getroffen gebieden in Myanmar zich voor op nog meer problemen. De overheid heeft intussen een grote hulpoperatie in gang gezet. 

  • EU Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0) Slachtoffers van de overstromingen in Myanmar. EU Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0)

Ook gewone burgers en beroemdheden helpen mensen wier huizen zijn verwoest door modderstromen, of die vee, gewassen en andere bezittingen zijn kwijtgeraakt.

Begin deze week maakte het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties bekend dat 1,1 miljoen mensen sinds half juli zwaar getroffen zijn door de overstromingen en landverschuivingen. Bijna 690.000 hectare landbouwgrond raakte beschadigd.

Tot nu toe vielen er 103 doden in de regio Sagaing en andere delen van het noorden en westen van Myanmar, maar er zijn nog steeds zoek- en reddingsoperaties van de overheid gaande. Zo’n 240.000 gezinnen moesten hun huis verlaten. Ze leven nu in geïmproviseerde opvangplaatsen, weg van hun landbouwgrond, en zijn volledig afhankelijk van hulp.

Hulpverleners zeggen dat de grootste prioriteit nu het verstrekken van gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen is. De Myanmarese overheid heeft de leiding in de hulpoperatie. Volgens OCHA, dat cijfers citeert van het ministerie van Sociaal Welzijn, Hulp en Hervestiging, is tot nu toe voor 390.000 dollar aan voedselhulp, hulpgoederen en contant geld verstrekt. ‘Burgerorganisaties, individuele donoren en de private sector hebben hulp verstrekt in natura en ook contant geld gegeven. Op 9 augustus stond de teller op 435.000 dollar’, zegt OCHA.

Modder en puin

Om op lange termijn voedselzekerheid te garanderen in de getroffen gebieden, heeft de overheid plannen aangekondigd om rijstzaden en ander benodigdheden te verstrekken. Op die manier zouden boeren hun leven weer op de rails kunnen krijgen. Het water daalt nu op veel plaatsen, maar de achterblijvende modder en puin moeten nog opgeruimd worden. Hiervoor wil de overheid speciaal materieel inzetten, inclusief pompen.

De Verenigde Naties hebben inmiddels 10 miljoen dollar aan hulp verstrekt, de helft van het totale bedrag aan internationale hulp tot nu toe. Dat geld wordt onder meer gebruikt om 10.000 noodwoningen te bouwen. Een ander deel ging naar voedselhulp. Daar hebben inmiddels zo’n 213.000 mensen gebruik van gemaakt.

Extra financiering is echter nodig voor psychologische hulp voor mensen die getraumatiseerd zijn geraakt door de ramp en voor onderwijsfaciliteiten voor kinderen. Ongeveer 1200 scholen moesten sluiten als gevolg van de overstromingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2825   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift