Rapport geeft Trump ongelijk: potentieel groene economie is enorm

Terwijl Donald Trump de VS terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs, blijkt duurzame groei juist enorme kansen te creëren voor de economie in Azië. Een nieuw rapport spreekt van honderden miljoenen banen tegen 2030.

White House (CC0)

Voormalig president Barack Obama tijdens een bezoek aan en nieuwe installatie voor zonne-energie van de Amerikaanse luchtmacht in 2015.

Volgens Trump is het akkoord van Parijs een strop voor de economie en zet het duizenden banen op de helling. Maar een nieuw rapport van de Business & Sustainable Development Commision (BSDC) komt tot een heel andere conclusie: duurzame groei is geen struikelblok, maar ontsluit juist een enorm economisch potentieel. Het rapport schat het potentieel wereldwijd op 12000 miljard dollar, goed voor de creatie van 380 miljoen banen.

Azië

De bedragen doen duizelen: alleen al in Azië spreekt het rapport van 5.000 miljard dollar aan economische groei.

Hoewel het businessmodel van duurzame groei overal ter wereld sterk is, is Azië extra goed gepositioneerd om daar de vruchten van te plukken, stelt het rapport. Het beschikt over goed geïntegreerde economieën en overheden die bereid zijn en in staat zijn om de markten en investeringen te sturen.

De bedragen doen duizelen: alleen al in Azië spreekt het rapport van 5.000 miljard dollar aan economische groei in onder meer de landbouw, steden, energie en mijnbouw en gezondheidszorg. Daarvan is China in zijn eentje goed voor 2300 miljard dollar, India voor 1100 miljard en de overige Aziatische groeilanden voor 1100 miljard dollar. Het potentieel is goed voor 230 miljoen banen tegen 2030.

Huisvesting en gezondheidszorg

In China en andere groeilanden gaat het onder meer over betaalbare huisvesting. In India is een betaalbare gezondheidszorg het grootste potentieel. In ontwikkelde landen als Japan en Zuid-Korea heeft de kringloopeconomie in onder meer de autosector grote kansen.

‘De economische transformatie die Azië in de voorbije decennia doormaakte is historisch, met dank aan slimme overheidsinmenging en innovatie’, zegt Mark Molloch-Brown van BSDC. ‘Maar de “Aziatische Eeuw” wordt bedreigd door ongelijkheid, enorme milieuschade en de klimaatverandering. Dezelfde vindingrijkheid die de groei van Azië heeft mogelijk gemaakt, kan nu gericht worden op inspanningen om van die uitdagingen om te buigen in waarde voor de samenleving en het bedrijfsleven. Dit rapport toont dat Azië al over de middelen beschikt om dat te doen, het moet enkel nog de wil hebben om de 5000 miljard dollar aan kansen te realiseren.’

Voorzichtig

‘Strategieën die op een duurzame manier tegemoet komen aan de vraag van de groeiende middenklasse in de regio en tegelijk de ecologische en sociale uitdagingen aanpakken, zullen succesvol blijken.’

De schatting van 5000 miljard is zelfs nog voorzichtig zegt BSDC. Ook in andere sectoren kan nog veel waarde gegenereerd worden, zoals in informatie- en communicatietechnologie, onderwijs en consumentengoederen. Inzetten op gendergelijkheid alleen al kan de groei in Aziatische landen met een derde doen stijgen.

‘Nu het centrum van wereldwijde invloed verschuift naar het zuiden en het oosten, en met 40 procent van de globale 12000 miljard dollar op het spel, zijn de kansen voor bedrijven in Azië overduidelijk’, zegt Paul Polman, ceo van Unilever. ‘Strategieën die op een duurzame manier tegemoet komen aan de vraag van de groeiende middenklasse in de regio en tegelijk de ecologische en sociale uitdagingen aanpakken, zullen succesvol blijken. Die strategieën afstemmen op de duurzame ontwikkelingsdoelen is niet alleen goed voor de maatschappij en het milieu, maar ook voor bedrijven.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.