Rapport onthult banden Tea Party met extremistische groepen

Nieuws

Rapport onthult banden Tea Party met extremistische groepen

William Fisher

22 oktober 2010

De populistische Tea Party-beweging, die op dit moment door Amerika raast, wordt ervan beschuldigd banden te hebben met racistische organisaties. Sommige afdelingen doen daar wat aan, erkent de burgerrechtenorganisatie NAACP, maar er moet veel meer gebeuren.

De Tea Party Movement is een los verband van populistische groepen die zich hebben verenigd in hun strijd tegen hoge belastingen, illegale immigratie en teveel overheidsbemoeienis. De beweging bestaat amper anderhalf jaar, maar speelt nu al een grote rol in de congresverkiezingen van 2 november. Bijna 140 kandidaten worden door de beweging gesteund.

Deze week bleek uit een rapport van het Instituut voor Mensenrechtenonderzoek in Kansas dat verschillende actieve Tea Partyers banden hebben met racistische groeperingen.

Lokale leiders

“De beweging bestaat in meerderheid uit boze burgers die oprecht geloven dat hun land hun is ontnomen”, zegt het rapport. Maar behalve het groeiende bewijs dat er bedrijven en professionele lobbygroepen bij de organisatie betrokken zijn, meldt het rapport ook dat een aantal lokale leiders een verleden hebben bij bekende racistische groepen.

Eén leider van een lokale afdeling is tevens directeur van een organisatie die betrokken is geweest bij de moord op Mexicaanse migranten. Een woordvoerster van een andere afdeling is directielid van een organisatie die voortgekomen is uit de racistische Raad van Blanke Burgers. Een lokale leider in Texas heeft in het verleden de beruchte Ku Klux Klan gesteund.

Van de zes belangrijkste netwerken binnen de Tea Party zijn er vijf waarvan leiders banden hebben met blanke nationalistische groepen, of zich openlijk hebben afgevraagd of Barack Obama wel Amerikaans is.

Geen aanval

Het hoofd van de NAACP, een van de belangrijkste burgerrechtenorganisaties, Benjamin Jealous, zei woensdag achter het rapport te staan. “We vallen niet de Tea Party aan”, zei hij. “We noemen de Tea Party niet racistisch. We vragen alleen om afstand te nemen van de racisten in hun midden. We hebben Democraten en Republikeinen op dezelfde manier aangepakt.”

Jealous is blij dat sommige groepen stappen hebben aangekondigd om racisme tegen te gaan. “Het zijn welkome eerste stappen die de diversiteit vergroten en iets doen aan het imago van de Tea Party als beweging die racisme en xenofobie steunt”, zet hij. Het is echter niet genoeg. “Het is gevaarlijk om de racisten te negeren. Ze spreken op bijeenkomsten, werven bij demonstraties en zitten soms zelf in de leiding.”

Volgens Jealous is het gevaar niet dat iedereen hun ideeën overneemt, maar dat deze extremisten wel de koers van de beweging, en dus van het land, kunnen beïnvloeden.

De bekende conservatieve advocaat Bruce Fein stoort zich aan de kritiek. “De NAACP gebruikt precies dezelfde tactiek als haar tegenstanders in de jaren vijftig en zestig: persoonlijke aanvallen op de leiders, gebaseerd op flinterdun bewijs, om de aandacht af te leiden van serieuze kwesties.”