Rassenhaat in Noord-Ierland blijft aanslepen

Nieuws

Rassenhaat in Noord-Ierland blijft aanslepen

Muriel Denayer

11 juli 2009

Nadat vorige maand al meer dan 100 Roemenen op de vlucht sloegen voor gewelddadige acties, hebben Noord-Ierse racisten nieuwe slachtoffers gevonden in moslims, de Poolse en Indische gemeenschappen van Belfast.

Dreigbrieven

In Belfast ontvingen Moslims, Polen en Indiërs dreigbrieven waarin staat dat hun huizen zullen worden opgeblazen indien ze niet spoedig het land verlaten. De brieven werden ondertekend door de Ulster Young Militants (UYM), de jeugdafdeling van de Ulster Defence Association.
Ze zijn de belangrijkste protestantse paramilitaire organisatie in Noord-Ierland waarvan de leden vooral in de buurten in en rond Belfast wonen. Het UYM vraagt met aandrang dat de vreemdelingen Ierland ten laatste tegen 12 juli verlaten.
Volgens de brieven zijn niet-blanken niet langer welkom in Noord-Ierland. De “twelfth” is een protestantse feestdag waarop de overwinning op de katholieken van 1690 herdacht wordt.

Roemenen huiswaarts

Hoewel Patrick Yu van het Northern Ireland Council for Ethnic Minorities beweert dat de brieven enkel bedoeld zijn om buitenlanders wat schrik aan te jagen, is de vrees van de brievenontvangers niet geheel onterecht. Het is immers niet de eerste keer dat migranten in Belfast geconfronteerd worden met racisme.
Roemeense families kregen eerder al het dreigement dat hun baby’s zouden vermoord worden indien ze niet snel verhuizen. Op 17 juni 2009 werden hun huizen vernield en moesten ze hun toevlucht zoeken tot een kerk om te schuilen tegen het geweld.
Ongeveer 100 Roemenen keerden hierna getraumatiseerd terug naar hun land van herkomst, met de hulp van noodfondsen van de Ierse overheid omdat vliegtuigtickets voor hun onbetaalbaar zijn.

Antiracismeprotest

Nu de Roemenen uitgeweken zijn, hebben de Noord-Ierse racisten hun zinnen gezet op de Islamitische, Poolse en Indische populatie in Belfast. Deze gebeurtenissen geven de stad een negatieve bijklank.
Op 2 juli vond er een grote optocht plaats waarin geprotesteerd werd tegen het racistische geweld. Honderden demonstranten willen een duidelijk signaal geven naar de buitenwereld dat iedere gemeenschap geconfronteerd wordt met extremisten maar dat daarom niet iedereen dezelfde meningen deelt.
Verder willen de protestacties oproepen om nieuwe wetten te stemmen waardoor discriminatie strenger afgestraft zou worden. Peter Bunting van de Irish Congress of Trade Unions stelt dat Noord-Ierland de migranten nodig heeft: “Migranten stelen onze jobs niet en ze buiten onze sociale voorzieningen ook niet uit. Ze vullen juist vacatures die anders open zouden blijven en dragen bij aan het sociale systeem door belastingen te betalen”.
Migranten zijn immers vaak jonge, productieve werkkrachten die het vergrijzende Noord-Ierland goed kan gebruiken.