Rebellen Centraal-Afrikaanse Republiek staken opmars

Nieuws

Rebellen Centraal-Afrikaanse Republiek staken opmars

Rebellen Centraal-Afrikaanse Republiek staken opmars
Rebellen Centraal-Afrikaanse Republiek staken opmars

03 januari 2013

Rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben hun opmars naar de hoofdstad Bangui gestaakt. Gisteren kondigden ze  aan een dialoog te willen.

De aankondiging geeft president François Bozize maar weinig speelruimte. De rebellen verklaarden gisteren tegenover persbureau Reuters dat ze waarschijnlijk nog steeds het vertrek van de president zullen eisen tijdens onderhandelingen in Libreville, de hoofdstad van Gabon.

De commandant van de Afrikaanse troepenmacht FOMAC waarschuwde de rebellen gisteren dat elke poging om Damara in te nemen, de laatste strategische stad tussen de rebellen en de hoofdstad Bangui, niet geaccepteerd zal worden. “Als de rebellen Damara aanvallen, is dat een oorlogsverklaring. Daarmee geven ze aan tien Afrikaanse landen bij de strijd te willen betrekken”, zei generaal Jean-Felix Akaga.

Inmiddels zijn meer dan dertig vrachtwagens met militairen uit Tsjaad aangekomen in Damara, om de overheidstroepen te steunen. De rebellen, die hun campagne een maand geleden begonnen, hebben diverse belangrijke steden ingenomen.

Coalitieregering

In een poging het omverwerpen van zijn bewind af te wenden, heeft president Bozize beloofd een coalitieregering te vormen met de rebellen en te onderhandelen zonder voorwaarden. Dat is een teken dat de dreiging van de rebellen, die zichzelf Seleka noemen, zeer serieus wordt genomen. Seleka betekent ‘alliantie’ in de lokale taal Sango.

Volgens de rebellen is Bozize een vredesovereenkomst uit 2007 niet nagekomen. “Er is een klein beetje hoop, nu de rebellen hun opmars naar de hoofdstad gestaakt hebben”, zei Lydie Boka, Afrikakenner en directeur van Strategic Co tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera. “De rebellen hadden niet veel keuze, gezien het feit dat Tsjaad – een grote speler in de regio – ze gewaarschuwd heeft niet verder te gaan dan Damara.”

De door land omsloten Centraal-Afrikaanse Republiek telt 4,4 miljoen inwoners en is rijk aan diamanten, goud en uranium. Toch is het een van de armste landen van de wereld.

De Centraal-Afrikaanse Republiek kreeg veel opstanden en coups te verwerken sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960. “De Centraal-Afrikanen hebben genoeg van degene die in 2003 met geweld aan de macht kwam en niet bereid is macht te delen. In feite hebben Bozize en zijn partij, KNK, alles in het land overgenomen”, zegt Boka.