De landen overschreden herhaaldelijk de Europese normen voor luchtkwaliteit

Recht op schone lucht: Europa sleept Bulgarije en Spanje voor de rechter

UN Photo/Kibae Park (CC BY-NC-ND 2.0)

 

De Europese Commissie daagt Spanje en Bulgarije voor het hoogste gerechtshof in de EU omdat de landen herhaaldelijk de Europese normen voor luchtkwaliteit hebben overschreden. Daarmee is het recht van hun burgers op schone lucht geschonden, stelt de commissie.

Milieukoepel EEB spreekt van een belangrijk signaal. “We zijn blij met dit initiatief van de Commissie om er een breekpunt van te maken en ons te beschermen tegen ongezonde lucht”, zegt Margherita Tolotto van de het EEB. “Het falen van nationale overheden om de limieten op luchtvervuiling af te dwingen is een bedreiging voor de gezondheid van hun bevolking, en het is hoog tijd dat ze rekenschap afleggen voor hun gebrek aan actie.”

Steenkool

De Commissie beschuldigt Bulgarije van “aanhoudende inbreuken” op het vlak van de limieten rond zwaveldioxide (SO2), vooral afkomstig van steenkool. In 2017 werd Bulgarije al eens voor de rechtbank gedaagd, toen voor te hoge fijnstofwaarden.

‘Het is een duidelijk teken dat Bulgarije vasthoudt aan vuile steenkool ten koste van de eigen volksgezondheid. De beslissing van de commissie is welkom’

Ook milieu-organisaties in Bulgarije zelf zijn blij met de actie van de commissie. “Niet alleen slaagt Bulgarije er niet in om de limieten voor SO2 af te dwingen; de regering stond zelfs een uitzondering toe voor een van de grootste steenkoolcentrales in de regio”, zegt Ivaylo Hlebarov van Friends of the Earth Bulgarije. “Het is een duidelijk teken dat Bulgarije vasthoudt aan vuile steenkool ten koste van de eigen volksgezondheid. De beslissing van de commissie is welkom.”

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Diesel

Spanje wordt er dan weer van beschuldigd de waarden voor stikstofdioxide te overschrijden, vervuiling die vooral afkomstig is van dieseltransport. Vorige maand nog riepen Spaanse milieuverenigingen de commissie op om in te grijpen nadat de burgemeester van Madrid had beslist de lage emissiezone in de stad af te schaffen.

“Spanje stelt actie te lang uit”, zegt Samuel Martín-Sosa van Ecologistas en Acción in Spanje. “De meest vervuilde steden zoals Madrid en Barcelona begrijpen dat je auto’s buiten de stad moet houden in de strijd tegen de klimaatverandering, maar recente beslissingen gaan in de andere richting. De beslissing van de commissie om Spanje voor de rechtbank te dagen, is coherent. Het geduld van Europa raakt op.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.