'Niemand deed de moeite om met lokale gemeenschappen te overleggen'

Rechter stopt olie-exploratie van Shell voor Zuid-Afrikaanse kust

CC0

Shell voert onderzoek in de wateren voor de zogeheten Wild Coast, een van de armste gebieden van Zuid-Afrika. De kustlijn wordt gekenmerkt door haar ongereptheid en ruige kliffen.

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft oliebedrijf Shell bevolen om te stoppen met seismische tests voor de ongerepte oostkust van het land. De uitspraak is een overwinning voor lokale gemeenschappen en milieuactivisten.

Vorige maand oordeelde een ander gerechtshof dat het seismisch onderzoek mocht doorgaan, maar deze nieuwe uitspraak zet de werkzaamheden stop. Eerst moet onderzocht worden of een strengere milieuvergunning vereist is.

Om te zoeken naar olie- en gasvoorraden vuurt Shell met luchtdrukkanonnen om de 10 seconden geluidsgolven onder water af. Die trillingen bestrijken meer dan 6000 vierkante kilometer oceaan, tot ongeveer 20 kilometer voor de kust.

Milieu- en burgerorganisaties spreken niet over trillingen, maar explosies. Ze trokken naar de rechter omdat de praktijk volgens hen ‘onherstelbare schade toebrengt aan het mariene milieu’.

Grote biodiversiteit

Het onderzoek door Shell ging begin deze maand van start en zou 5 maanden duren, maar daar komt nu dus een voorlopig vervroegd einde aan. Het gaat om wateren voor de zogeheten Wild Coast, een van de armste gebieden van Zuid-Afrika. De kustlijn wordt gekenmerkt door haar ongereptheid en ruige kliffen. Er is dus geen massatoerisme, wel enorme watervallen en een grote biodiversiteit.

Volgens Greenpeace, een van de organisaties die naar de rechter trok, wordt er door de trillingen minder zeeleven waargenomen, het zou onder meer de migratie van verschillende walvissoorten verstoren. Ook dreigt de lokale bevolking inkomsten uit ambachtelijke visserij en kleinschalig toerisme te verliezen.

‘De zee is belangrijk voor de gemeenschappen. Iemand moet met hen overleggen voor ze hun zeeën opblazen.’

‘De zee is belangrijk voor de gemeenschappen. Iemand moet met hen overleggen voor ze hun zeeën opblazen’, zegt Johan Lorenzen, een van de advocaten van de getroffen vissersgemeenschappen, in een reactie. ‘Maar niemand nam de moeite om met hen te overleggen toen de aanvraag voor het seismisch onderzoek werd gedaan.’

‘Stemlozen zijn gehoord’

De rechter volgde die redenering en oordeelde dat de lokale gemeenschappen niet voldoende zijn geraadpleegd, en dat er te weinig rekening werd gehouden met hun vrees over de impact van het project op het klimaat, de visserij en het zeeleven.

‘De stemmen van de stemlozen zijn gehoord’, zegt Sinegugu Zukulu van burgerinitiatief Sustaining the Wild Coast (SWC). ‘De stemmen van de direct getroffen mensen zijn eindelijk gehoord en de grondwettelijke rechten van de inheemse bevolking zijn gerespecteerd.’

Shell hield altijd vol dat het voldoet aan alle wettelijke verplichtingen, en dat soortgelijke studies eerder al in Zuid-Afrikaanse wateren zijn uitgevoerd. Ook de Zuid-Afrikaanse minister van Energie heeft de plannen van het Brits-Nederlandse bedrijf altijd verdedigd, daarbij verwijzend naar een tiental seismische onderzoeken die de afgelopen 5 jaar zijn uitgevoerd.

Via een woordvoerder laat Shell weten dat het ‘de beslissing van de rechtbank respecteert en het onderzoek op pauze wordt gezet’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.