Rechtse anticorruptiekandidaat maakt goede kans voor tweede ronde

Nieuws

Rechtse anticorruptiekandidaat maakt goede kans voor tweede ronde

Marcela Valente

25 april 2003

Naast oud-president Carlos Menem van de regerende peronistische partij wordt ook Ricardo López Murphy getipt als mogelijke overlevende van de eerste ronde van de Argentijnse presidentsverkiezingen aanstaande zondag. Daarmee zouden in de eindronde twee rechtse kandidaten tegenover elkaar staan. López Murphy was minister onder Fernando de la Rúa, de laatste rechtstreeks verkozen president die in december 2001 na rellen ontslag moest nemen, maar stichtte recent zijn eigen partij en belooft komaf te maken met corruptie. Ik ben het bleekwater is één van zijn slogans.

Tien maanden geleden gaven opiniepeilingen Ricardo López Murphy amper twee procent van de stemmen. Nu scoort hij om en bij de twintig procent. Hij ligt daarmee op de tweede plaats, en in sommige peilingen verslaat hij zelfs kopligger Carlos Menem, die president was tussen 1989 en 1999. Opiniepeiler Jorge Giacobbe voorspelt zelfs dat áls Murphy de eindronde haalt, hij die zal winnen.

López Murphy was tot voor kort lid van één van de twee traditionele partijen, de sociaal-democratische UCR. Onder president de la Rúa was hij 18 maanden minister van Defensie. Later bracht hij 15 dagen door in het ministerie van Economische Zaken, waar hij een financieel aanpassingsprogramma probeerde door te voeren dat op onoverkomelijke tegenstand van het volk botste. Vreemd genoeg lijkt hij voordeel te ondervinden van de economische en financiële ineenstorting die volgde op zijn ultrakorte verblijf in het ministerie van Economie. Veel stemmers geloven nu dat zijn strikte maatregelen de ramp hadden kunnen afwenden.
Na zijn breuk met de UCR richtte López Murphy de centrumrechtse ‘Movimiento Federal Recrear’ op. Sleutelwoorden in de campagne zijn eerlijkheid en gezond verstand, en hij richt zich vooral tot de middenklasse.

Analisten zeggen dat López Murphy zich met succes heeft geprofileerd als iemand die verandering kan brengen. Hij wordt zelfs aanvaardbaar geacht door sommige progressieve stemmers. Maar in een enquête van de krant La Nación zegt 42 procent van de ondervraagden dat zijn populariteit te danken is aan het gemis aan vertrouwen in zijn tegenstanders, eerder dan aan zijn eigen verdiensten. Politiek analist en professor aan de Latijns-Amerikaanse faculteit voor Sociale Wetenschappen Marcos Novaro gelooft dat López Murphy de verwachtingen van het publiek nooit zal kunnen waarmaken als hij wint.

Novaro en andere waarnemers merken ook op dat zowel López Murphy als oud-president Menem rechtse kandidaten zijn, ondanks dat beiden zichzelf eerder als centrumrechts profileren. Het is niet dat de kiezers aanleunt bij voorstellen uit rechtse hoek, maar dat progressieve kandidaten geen verandering voorstonden in de campagne, zegt Novaro.

Murphy profiteert van het feit dat de peronistische partij van Menem niet één, maar drie kandidaten naar voren schuift. Naast Menem zijn dat Néstor Kirchner, de provinciegouverneur van Santa Cruz en Adolfo Rodríguez Saá, de voormalig provinciegouverneur van San Luis. Die laatste was enkele dagen interim-president nadat de la Rúa ontslag nam. De drie peronisten zijn samen met Murphy de grootste kanshebbers om de tweede ronde te halen. Die is waarschijnlijk onvermijdelijk. Om genoeg te hebben aan één ronde moet de winnende kandidaat zondag 45 procent van de stemmen halen, of 40 procent met een voorsprong van tien punten op de tweede.