19 miljoen kinderen op de vlucht voor oorlog en conflict

Recordaantal kinderen in eigen land op de vlucht voor geweld

UN Photo/Bikem Ekberzade / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Het totale aantal kinderen dat nu ontheemd is door oorlog en geweld is gestegen tot 19 miljoen, een absoluut record na de 17 miljoen in 2015.

Vorig jaar waren wereldwijd 19 miljoen kinderen in eigen land op de vlucht voor oorlog en conflict, blijkt uit nieuwe cijfers van Unicef. Nu de COVID-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, lopen ze extra gevaar.

Volgens een nieuw rapport van Unicef gingen vorig jaar wereldwijd 12 miljoen kinderen op de vlucht in eigen land. De meerderheid, 8,2 miljoen kinderen, moest vluchten voor natuurrampen, en 3,8 miljoen kinderen voor oorlog en geweld.

De ontheemde kinderen behoren tot de meest kwetsbare groepen voor de directe en indirecte effecten van COVID-19.

Daardoor stijgt het totale aantal kinderen dat nu ontheemd is door oorlog en geweld tot 19 miljoen, een absoluut record na de 17 miljoen in 2015. Unicef wijst op twee duidelijke probleemgebieden. In het Midden-Oosten, met name in Syrië, Jemen en Irak, zijn 12 miljoen mensen op de vlucht, onder wie 5 miljoen kinderen. In Afrika ten zuiden van de Sahara zijn nog eens 19 miljoen mensen op de vlucht, onder wie ongeveer de helft kinderen.

COVID-19

In het rapport beschrijft Unicef de risico’s en uitdagingen waarmee ontheemden worden geconfronteerd pleit de organisatie voor dringende maatregelen om hen te beschermen. Nu COVID-19 zich over de hele wereld blijft verspreiden, behoren de ontheemde kinderen tot de meest kwetsbare groepen voor de directe en indirecte effecten van de ziekte, zegt de organisatie.

“Miljoenen ontheemde kinderen over de hele wereld moeten het al zonder de juiste zorg en bescherming stellen”, zegt Unicef-directeur Henrietta Fore. “Bij het ontstaan van nieuwe crises, zoals de COVID-19-pandemie, zijn deze kinderen bijzonder kwetsbaar. Het is essentieel dat overheden en humanitaire partners samenwerken om ze veilig, gezond, en beschermd te houden en toegang te garanderen tot onderwijs.”

Intern ontheemde kinderen hebben vaak geen toegang tot basisvoorzieningen en lopen het risico blootgesteld te worden aan geweld, uitbuiting, misbruik en mensenhandel, aldus het rapport. Ze lopen ook het risico op kinderarbeid en kindhuwelijken of gescheiden te worden van hun gezin, stuk voor stuk factoren die een directe bedreiging vormen voor hun gezondheid en veiligheid.

De coronapandemie maakt die kritieke situatie voor ontheemde kinderen en gezinnen nog erger. Ze leven vaak in overvolle kampen of informele nederzettingen, waar de toegang tot elementaire hygiëne- en gezondheidsdiensten beperkt is en fysiek afstand houden onmogelijk is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3248   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift