Bendegeweld, instabiliteit, armoede en klimaatrampen

Recordaantal kinderen op de vlucht door Latijns-Amerika

 EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-ND 2.0)

Een op de vier vluchtelingen binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is nog kind. Nooit eerder waren ze met zoveel in deze regio, stelt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

Een recordaantal kinderen is - al dan niet onder begeleiding van een ouder - op de vlucht via een van de drie belangrijke migratieroutes in Latijns-Amerika en de Cariben: door de Darién-jungle tussen Colombia en Panama, via een route vanuit Zuid-Amerika of via een transitpunt in het noorden van Midden-Amerika en Mexico.

Volgens VN-kinderrechtenorganisatie Unicef maken ze het grootste deel uit van alle kinderen binnen migrantenpopulaties wereldwijd. De kinderen zijn meestal op de vlucht vanwege geweld of natuurrampen.

Steeds meer, steeds jonger

‘Bendegeweld, instabiliteit, armoede en klimaatrampen grijpen alarmerend om zich heen in de regio’, zegt Garry Conille, Unicef-directeur voor Latijns-Amerika en de Cariben. ‘Steeds meer kinderen zijn op steeds jongere leeftijd onderweg, vaak alleen. Ze zijn afkomstig uit verschillende landen van herkomst, zelfs uit Afrika of Azië. Soms doorkruisen ze hier het hele gebied.’

Ten minste 29.000 kinderen hebben in 2021 de gevaarlijke tocht door Darién gemaakt. In 2022 waren ze al met 40.000 en in de eerste acht maanden van 2023 hebben meer dan 60.000 kinderen - de helft jonger dan 5 jaar - de oversteek al gemaakt.

De grenspolitie van de Verenigde Staten registreerde meer dan 149.000 kinderen aan de grensovergangen in 2021. In 2022 was dat aantal al opgelopen tot meer dan 155.000.

Wereldwijd maken kinderen 13% uit van de migranten, maar in deze regio is dat dus bijna een kwart, tegenover 19% in 2019. Enkel in Afrika ten zuiden van de Sahara is ook 25% van de migrantenpopulatie een kind.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.