Coronapandemie zal hen nog kwetsbaarder maken

Recordaantal mensen op de vlucht in hun eigen land

IOM Iraq (CC BY-ND 2.0)

Wereldwijd is nu een recordaantal van 50,8 miljoen mensen op de vlucht in hun eigen land. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).

Het jaarlijkse Global Report on Internal Displacement schat dat wereldwijd 45,7 miljoen mensen ontheemd zijn door conflict en geweld, met name in Syrië, Colombia, de Democratische Republiek Congo (DRC), Jemen en Afghanistan.

Nog eens 5,1 miljoen mensen in 95 landen zijn hun huis uitgejaagd door natuurrampen, onder wie 1,2 miljoen mensen door jaren van droogte en overstromingen in Afghanistan, en meer dan een half miljoen mensen door moessonregens in India. Ook Haïti telt tien jaar na de verwoestende aardbeving nog altijd 33.000 intern ontheemden.

Recordjaar

Vorig jaar werden 33,4 miljoen nieuwe ontheemden geregistreerd, het hoogste jaarcijfer sinds 2012. Onder hen 8,5 miljoen vluchtelingen door conflicten en geweld in landen als Syrië, DRC, Ethiopië, Zuid-Soedan en Burkina Faso. In 24,9 miljoen gevallen waren natuurrampen de oorzaak, zoals cycloon Fani in India en Bangladesh en de cyclonen Idai en Kenneth in Mozambique, die 4,5 miljoen mensen op de vlucht joegen. Hevige en langdurige regens leidden tot wijdverbreide overstromingen in Afrika, wat resulteerde in twee miljoen nieuwe verplaatsingen.

‘Intern ontheemden zijn vaak zeer kwetsbare mensen die in overvolle kampen, noodopvangcentra en informele nederzettingen leven met weinig of geen toegang tot gezondheidszorg’

‘Intern ontheemden zijn vaak zeer kwetsbare mensen die in overvolle kampen, noodopvangcentra en informele nederzettingen leven met weinig of geen toegang tot gezondheidszorg’, zegt Alexandra Bilak, directeur van IDMC. ‘De wereldwijde pandemie van het coronavirus zal hen nog kwetsbaarder maken. Het zal hun toch al precaire levensomstandigheden in gevaar brengen, doordat ze moeilijker toegang hebben tot essentiële diensten en humanitaire hulp.’

Hoop

Toch zijn de bevindingen in het rapport ook hoopgevend. In 2019 waren in veel landen inspanningen te zien om interne verplaatsing te voorkomen en erop te reageren. Verschillende Aziatische landen toonden dat preventieve evacuaties levens kunnen redden, en dat goede waarschuwingssystemen en andere maatregelen de ergste gevolgen van rampen kunnen voorkomen.

In landen als Indonesië, Mali en Sri Lanka werden systemen ingevoerd om gegevens over verplaatsingen te verzamelen en te analyseren, en in Ethiopië en Somalië werden speciale programma’s gelanceerd. Het rapport looft ook de inspanningen van de secretaris-generaal van de VN, die een panel op hoog niveau heeft opgericht.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift