Er zijn nu 38.000 Burkinese vluchtelingen en asielzoekers in de regio

Recordaantal mensen op de vlucht voor geweld in Burkina Faso

© UNHCR / Moussa Bougma

UNHCR pleit dringend voor meer middelen om de groeiende humanitaire behoeften in Burkina Faso en de buurlanden aan te pakken.

De aanvallen door jihadistische groepen in Burkina Faso worden frequenter en gewelddadiger, waarschuwen de Verenigde Naties. Een recordaantal mensen ontvlucht het geweld, zowel binnen het land als over de grenzen heen.

Volgens nieuwe cijfers van de Burkinese regering zijn in iets meer dan twee jaar tijd meer dan 1,3 miljoen mensen- of 6 procent van de bevolking - hun huizen ontvlucht.

Aangezien de aanvallen op burgers en veiligheidstroepen onverminderd doorgaan, wordt die trend niet snel gekeerd. In de eerste helft van dit jaar vluchtten 237.000 mensen naar andere delen van Burkina Faso - een forse stijging vergeleken met de 96.000 in de tweede helft van 2020.

Asielzoekers

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakt zich ook zorgen over de toename van het aantal mensen dat een grens moet oversteken om in veiligheid te komen. Sinds januari zijn meer dan 17.500 mensen naar buurlanden gevlucht, bijna een verdubbeling van het totale aantal vluchtelingen uit het land in een half jaar.

Er zijn nu 38.000 Burkinese vluchtelingen en asielzoekers in de regio, onder wie 11.400 in Niger en 20.000 in Mali. Geweld en onveiligheid blijven in beide landen hulp aan de asielzoekers hinderen.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, pleit dringend voor meer middelen om de groeiende humanitaire behoeften in Burkina Faso en de buurlanden aan te pakken. Volgens de instelling is er dit jaar zo’n 259,3 miljoen dollar nodig, tot nu toe is amper de helft daarvan beschikbaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.