Recordkwartaal voor groen durfkapitaal

Nieuws

Recordkwartaal voor groen durfkapitaal

Joren Gettemans

02 oktober 2008

Innovatieve bedrijven in groene technologie haalden 2,8 miljard dollar op aan durfkapitaal in het derde kwartaal van 2008, meer dan het dubbele van het vorige kwartaal. Zonne-energie was goed voor 1,5 miljard dollar.

De investeringen zijn de hoogste sinds het Venture Power Report van waakhond Greentech Media investeringen in hernieuwbare energie begon te volgen in 2004, en meer dan het dubbele van de 1,3 miljard dollar die in het tweede kwartaal van dit jaar geïnvesteerd werden, op zich al het vorige record. In totaal werd dit jaar al een indrukwekkende 5,09 miljard dollar durfkapitaal in groene technologie geïnvesteerd.
Dat is een stijging met 49,7 procent tegenover het jaartotaal van 3,4 miljard dollar in 2007, aldus Greentech Media. Eric Wesoff, analist bij Greentech Media, zei in een verklaring dat hij voor het laatste kwartaal een even sterke activiteit verwacht.
Het grootste deel van de investeringen ging naar zonne-energie, dat het voorbije kwartaal 1,5 miljard dollar binnen rijfde. “Elke niche in zonne-energie wordt nu verkend”, zei Wesoff in de verklaring. “Investeerders zijn enthousiast over elk aspect van de sector.” Niet alleen de totale som aan investeringen ging er sterk op vooruit, maar ook de omvang van de individuele contracten, wat erop wijst dat het de spelers menens wordt.
Zonne-energie is zo populair omdat de vraag exponentieel groeit met meer dan 30 procent per jaar, en omdat het potentieel voor innovatie en kostenvermindering evident is, aldus Wesoff.
Volgens de analist is windenergie minder populair omdat daar minder ruimte is voor innovatieve startups. “Behalve de evoluties in kleinschalige windenergie is het een moeilijke omgeving voor jonge startups”, zegt hij.
Een andere industrietak die veel durfkapitaal aantrekt is de transportsector met 193 miljoen dollar. De ontwikkeling van zuinigere elektrische toestellen en efficiëntere stroomnetwerken haalde 272,1 miljoen dollar op. Ook de controversiële sector van de biobrandstoffen blijft het verrassend goed doen met een totaal van 150 miljoen dollar.