Regering belooft openheid voor WSIS-top

Nieuws

Regering belooft openheid voor WSIS-top

Gustavo Capdevila

10 februari 2004

De Tunesische regering heeft maandag beloofd dat geen niet-gouvernementele organisaties zullen worden uitgesloten van deelname aan het tweede luik van de Wereldtop van de Informatiesamenleving (WSIS). Dat geldt uitdrukkelijk ook voor groepen die ervan houden kritiek te leveren op de regering van president Zine el-Abidine Ben Ali. Volgens mensenrechtenorganisaties loopt Tunesië niet hoog op met de meningsvrijheid.

De tweede aflevering van de WSIS vindt plaats in Tunis van 16 tot 18 november 2005. Tijdens de eerste top, in december vorig jaar in Genève, was er twijfel gerezen over de geschiktheid van Tunesië om een internationale top te organiseren waarop onder meer over meningsvrijheid wordt gepraat. Volgens Amnesty International telt Tunesië honderden politieke gevangenen, voor het grootste deel gewetensgevangenen. De Tunesische overheid zou ook het gebruik van moderne communicatiemedia sterk aan banden leggen. Human Rights Watch zegt dat Tunesië de repressie van dissidenten en mensenrechtenactivisten de voorbije tien jaar duidelijk heeft opgevoerd. Elke Tunesiër die kritiek levert op het gebrek aan politieke vrijheden onder president Ben Ali, weet dat hij zich kan verwachten aan problemen met de overheid of erger, stelde HRW in de zomer van vorig jaar.

De WSIS buigt zich in de eerste plaats over de digitale kloof tussen Noord en Zuid. De top wordt georganiseerd door de Internationale Telecommunicatie-unie, met een sterke inbreng van de Verenigde Naties. Voor het eerst werden ook niet-gouvernementele organisaties op hoog niveau bij de werkzaamheden betrokken.

Het zijn precies die ngo’s die vragen stellen bij Tunesië als gastland voor de tweede top. Zal Tunesië ook bereid blijken groepen toe te laten die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting in Tunesië? De Tunesische vertegenwoordiger bij de WSIS, Habib Mansour, verklaarde maandag op een vergadering van de internationale ngo-koepel CONGO dat alle geaccrediteerde organisaties toegang zullen krijgen tot de Tunesische WSIS-editie. De ngo’s kunnen komen en vaststellen dat de Tunesiërs tevreden zijn en een degelijk leven leiden, aldus Mansour. Volgens het WSIS-secretariaat in Genève zijn alle organisaties die deelnamen aan de eerste top alvast verzekerd van hun registratie voor Tunis. Nieuwe deelnemers moeten een aanvraag indienen via de website van de ITU. De financiering van de ngo-participatie kan wel een probleem worden. De Zwitserse regering legde vorig jaar veel geld op tafel om een zo breed mogelijk participatie van ngo’s mogelijk te maken, maar zegt dat ze niet even veel geld ter beschikking kan stellen voor de bijeenkomst in Tunis.

Op de WSIS-editie in Tunesië moeten de uitvoering worden geëvalueerd van het actieplan dat in december in Genéve werd goedgekeurd. Er moeten ook knopen worden doorgehakt in twee moeilijke dossiers die zijn doorgeschoven naar werkgroepen. Wie wordt verantwoordelijke voor het beheer van het internet? En komt er een digitaal solidariteitsfonds om projecten te financieren die arme landen hun achterstand inzake informatie- en communicatietechnologie kunnen helpen inhalen?