Regering-Bush lobbyt voor omstreden steun aan Indonesische leger

Nieuws

Regering-Bush lobbyt voor omstreden steun aan Indonesische leger

Tim Shorrock

24 juni 2002

In het Amerikaanse Congres lobbiet de regering-Bush voor de toekenning van een militair hulppakket aan Indonesië ter waarde van 16 miljoen dollar. De lobbyisten uit de militair-industriële sector benadrukken het belang van politieke stabiliteit in de grootste moslimstaat ter wereld. De rol van Jakarta in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme wordt daarbij uitdrukkelijk uitgespeeld. Tegenstanders wijzen op het uitblijven van hervormingen binnen het Indonesische leger.

De regering-Bush wil acht miljoen dollar voor de opleiding van de Indonesische politie in interne anti-terroristische tactieken. Nog eens acht miljoen dollar zou naar een militair ‘hoofdkwartier voor vredesoperaties’ gaan. Volgens Matthew Daley, de onderminister van Buitenlandse Zaken die bevoegd is voor Oost-Azië en de Stille Oceaan, is er maar een beperkt verband met de gebeurtenissen van 11 september. Hij wijst op het dreigende gevaar van sectair geweld in Indonesië en vraagt ondubbelzinnige steun voor de territoriale integriteit van het land. Daley hield zijn pleidooi vorige week op een forum over Indonesië dat door de Sasakawa Peace Foundation en de U.S.-Indonesia Society gefinancierd werd.

Met het geld wil de regering-Bush het Indonesische leger TNI beter op maatschappelijke ongeregeldheden en binnenlandse onrust voorbereiden. Volgens Daley moet de VS realistisch zijn en beseffen dat de aanpak van interne problemen eerder een taak is van het TNI dan van de Indonesische politie. Via het hulppakket van zestien miljoen dollar moeten de Indonesische strijdkrachten leren problemen oplossen zonder het gebruik van willekeurig geweld. Het geld zal zeker niet naar bajonetten, verdovingsgeweren, of elektronische prikstokken en dergelijke gaan, maar wel naar bevelvoering, controle, mobilisatie en opleiding. Van hernieuwde militaire banden tussen Indonesië en de VS op lange termijn is dus voorlopig geen sprake: zoiets vergt meer hervormingen van het Indonesische leger, voegde Daley eraan toe.

Militaire hulp en training van de VS aan Indonesië werd in september 1999 helemaal opgeschort. Aanleidingwaren de plunderingen en moordpartijen van Indonesische milities in Oost-Timor die gesteund werden door het TNI. Enkele maanden later nam het Congres het Leahy-amendement aan, waardoor de hervatting van militaire hulp gekoppeld werd aan de vervolging van de militairen die bij die wreedheden betrokken waren.

Die koppeling blijkt de laatste maanden echter lang niet zo categorisch. Na een belangrijk steunbezoek van president Megawati Sukarnoputri aan Bush kort na 11 september – het eerste bezoek van een islamitisch staatshoofd na de tragedie - werden de banden tussen het Pentagon en het TNI weer aangehaald, en Bush maakte het verbod op de verkoop aan het TNI van niet-dodelijke wapens ongedaan. Ook een bezoek van minister van Defensie Donald Rumsfeld aan Indonesië en het TNI toonde een duidelijke dooi aan. Sidney Jones, vertegenwoordiger in Jakarta van de International Crisis Group (ICG), is dan ook erg kritisch voor het lobbywerk van Daley en andere VS-ambtenaren. Volgens hem krijgt het TNI een totaal verkeerd signaal: het leger wordt aangemoedigd zich verder te mengen in kwesties van binnenlandse veiligheid. Met de verbreking van het Leahy-amendement wordt het enige drukkingsmiddel uit handen gegeven. Een recente ICG-studie besluit als volgt: Betere militaire training zal niet veranderen aan het feit dat bij de burgerlijke en militaire overheid de politieke wil ontbreekt om privé-legers in de hand te houden, zich misdragende soldaten te straffen, de militaire corruptie uit te roeien, of de reeds langbeloofde hervormingen door te zetten.