Regering introduceert gloeilamp in jungle van Chiapas

Nieuws

Regering introduceert gloeilamp in jungle van Chiapas

Diego Cevallos

21 juni 2002

President Vicente Fox opende gisteren (donderdag) een 'Elektrificatieprogramma voor de Jungle van Chiapas', dat het Mexicaanse elektriciteitsnet moet uitbreiden naar het oerwoud van Lacandona, waar het arendsnest van de Zapatisten zich bevindt. In Chiapas heeft een derde van de bevolking geen elektriciteit, hoewel de deelstaat Mexico’s belangrijkste producent van hydro-elektriciteit is. Die achterstelling illustreert de sociale ongelijkheid in de thuisbasis van het EZLN, een gewapende groep die sinds 1994 strijdt voor meer inheemse en boerenrechten. Het initiatief heeft een debat doen losbarsten over de vraag of Fox’ ontwikkelingsplan voor de regio de lokale bevolking dan wel de grote bedrijven in Mexico-stad ten goede zal komen.

Chiapas telt vier waterkrachtcentrales (Malpaso, La Angostura, Chicoasen en Peñitas) en produceert de helft van de hydro-energie in Mexico. In de afgelegen bergen en valleien is meer dan 60 procent van de huishoudens niet aangesloten op het elektriciteitsnet. De ‘zwarte vlekken’ op de energiekaart zijn vooral een gevolg van de sociale ongelijkheid: er is energie en olie op overschot in Chiapas, maar toch leeft ongeveer een derde van de 111 gemeenten er in extreme armoede.

President Vicente Fox kondigde gisteren aan dat zijn regering 25,4 miljoen euro wil investeren in Chiapas. Dat is genoeg om twintigduizend mensen in 36 dorpen in de Lacandona-jungle van elektriciteit te voorzien, hoewel 1.2 miljoen van de 3,5 miljoen inwoners van de deelstaat dat comfort ontberen.

Het is dan ook niet verrassend dat de civiele maatschappij, die Chiapas hoog in het vaandel voert sinds Zapatistenleider Marcos met zijn pijp op het toneel verscheen, koeltjes reageert op het project. Het elektro-plan van Fox maakt deel uit van het omstreden Panama Puebla Plan (PPP). Dat grensoverschrijdende plan vormde in maart 2001 het antwoord van Fox op de verzuchtingen van de Zapatistische rebellen. PPP wil de achtergestelde gebieden tussen Panama en de Mexicaanse deelstaat Puebla tot ontwikkeling brengen. Van Puebla tot Panama leven 64 miljoen Mexicanen, Costaricanen, Salvadoranen, Hondurezen, Nicaraguanen en Panamezen in armoede. De bedoeling van het PPP-plan is om via transportcorridors (spoorwegen en autowegen), gaspijplijnen en elektriciteitsnetten de regio tot ontwikkeling te brengen.

PPP is vooral een infrastructuurproject en dat zint noch de civiele maatschappij noch de Zapatisten. Het PPP wordt de wegbereider voor de grote bedrijven: ze krijgen toegang tot de natuurlijke rijkdom en de goedkope arbeidskrachten van het gebied zonder dat de cultuur en de rechten van de inheemse gemeenschappen gewaarborgd worden, meent het Foro Mesoamericano, een koepel van 300 vakbonden, ngo’s en inheemse groepen in Mexico en Centraal-Amerika. Volgens Fox zal het PPP respect tonen voor het milieu en de rechten van de inheemse gemeenschappen.

De kritiek op Fox’ elektro-plan is analoog: het elektriciteitsnet zou vooral bedrijven bedienen en niet beantwoorden aan de behoefte van de lokale bevolking. De inheemse bevolking krijgt de kruimels van de kapitalistische, neo-liberale ontwikkeling, reageert het EZLN.

De jungle van Lacandona is een gebied dat kreunt onder de sociale conflicten. Twee jaar geleden gijzelden de lokale bewoners een week lang een paar regeringsvertegenwoordigers om de aandacht te vestigen op de onverschilligheid van de overheid voor hun lot.

Een eeuw geleden besloeg de Lacandona jungle een gebied van 1,3 miljoen hectare en had hij een bevolking van 20.000. Hoewel het oerwoud intussen is ingekrompen tot 500.000 hectare en er nu 300.000 menen wonen, is het nog steeds het grootste tropische regenwoud in Noord-Amerika. De Lacandona huisvest het gros van de tropische boomsoorten in Mexico en een derde van de reptiel-, vogel en vlindersoorten. Die natuurlijke rijkdom gaat snel verloren. Als de ontbossing in het gebied en de toestroom van ‘kolonisten’ aan het huidige tempo doorgaat, zo waarschuwt het Mexicaanse Secretariaat voor het Milieu, zal de Lacandona-jungle binnen 50 jaar niet meer dan een herinnering zijn.

Ref: na en hd if