Regering Peru verplicht hele dorpen te verhuizen

Nieuws

Regering Peru verplicht hele dorpen te verhuizen

Milagros Salazar

26 februari 2010

Eind vorig eeuw gingen honderden Peruaanse gemeenschappen op de vlucht voor de burgeroorlog. Nu duwt de regering er een wet door die hele dorpen kan verplichten te verhuizen om economische redenen. Ze moeten plaats maken voor mijnen en waterkrachtcentrales.

Volgens het wetsvoorstel dat de regering bij hoogdringendheid aan het parlement voorlegt, moeten grote investeringsprojecten van openbaar belang sneller kunnen worden uitgevoerd.

Verscheidene projecten bevinden zich op terreinen waar inheemse volken wonen. Andere zijn zo gegroeid dat ze naburige dorpen bedreigen. In de stad Cerro de Pasco, in de zuidelijke bergen, dreigen bijvoorbeeld elfduizend gezinnen te moeten verhuizen omdat de mijn in het centrum van de stad de gezondheid van de mensen bedreigt en de huizen schade oplopen door de mijnexplosies.

Het voorstel moet de bouw van vijf waterkrachtcentrales mogelijk maken, een gevolg van een overeenkomst tussen Peru en Brazilië, zegt analist Santiago Pedraglio in een column in de krant Perú 21. Bovendien worden mijnbouwbedrijven steeds actiever in Peru als gevolg van de hoge ertsprijzen. De laatste jaren is het aantal toegekende concessies met meer dan 70 procent gestegen.

Raadpleging

Het voorstel “moet grondig onderzocht worden om de rechten van de verplaatste bevolking te vrijwaren”, zegt parlementslid Gloria Ramos. Sinds 2008 botst de Peruaanse overheid steeds vaker met de inheemse bevolking naar aanleiding van grote infrastructuurwerken.

Volgens Ramos moet het parlement op de eerste plaats een wet goedkeuren waardoor de inheemse gemeenschappen zich kunnen uitspreken over zaken die hen aanbelangen. Dat staat zo in Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), die door Peru is geratificeerd in 1993.

“Het initiatief moet onderworpen aan een dringend raadplegingsproces om elk conflict te vermijden”, zegt ook Asunta Santillán, coördinator van het inheemse programma van de ngo Recht, Milieu en Natuurlijke rijkdom (DAR).  
Het wetsvoorstel bepaalt niet wie de kosten van de verhuizing draagt, en dat is precies een van de problemen met Volcán in Cerro de Pasco, merkt Gladys Huamán van de ngo Centro Labor op. Volgens haar moet het bedrijf de kosten betalen als onderdeel van zijn investering.