Regering verbiedt betoging neonazi’s

Nieuws

Regering verbiedt betoging neonazi’s

Gustavo González

14 mei 2004

De Chileense regering heeft de mars verboden die een neonazistische groepering met homofobe en antisemitische ideeën morgen (15 mei) wilde houden. De groepering klaagde prompt dat “de overgrote zwijgende meerderheid weer eens niet de gelegenheid krijgt om zich te uiten”. Een andere organisatie die zichzelf 'nationaal-socialistisch' noemt, is van plan om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. De joodse gemeenschap en homobeweging in Chili maken zich ernstig zorgen om deze dreigingen.

Onder het motto ‘Wij moeten ons vaderland en ons ras redden van het uitschot’ wilde de groep ‘Nuestra Voz’ (Onze Stem) op 15 mei een protestmars organiseren samen met zeven andere extreemrechtse groepen, variërend van fanatieke protestantse sekten tot nationalisten die heimwee hebben naar de tijd van dictator Pinochet. De pamfletten, e-mails en on-line aankondigingen van de demonstratie bevatten aanvallen op de joodse gemeenschap en klachten over de vermeende ‘zionistische penetratie’ van Chili. Volgens de groepen bestaat er een groeiende joodse invloed in de regering.

De neonazi’s halen ook zwaar uit naar homo’s en lesbiennes. De mars zou onder andere halt houden aan de kantoren van de Chileense homokrant ‘OpusGay’ en de woning van Rolando Jiménez, voorzitter van de Beweging voor Homoseksuele Integratie en Bevrijding MOVILH.
In de pamfletten wordt Jiménez vergeleken met zakenman Claudio Spiniak, die de leider zou zijn van een pedofilienetwerk dat straatkinderen seksueel misbruikte. We mogen niet toelaten dat onze kinderen worden misbruikt door deze ontaarde wezens, aldus de neonazistische groepen.

Na een intensieve campagne en gerechtelijke klachten van de Vereniging voor Joodse Jeugd, MOVILH en verscheidene parlementsleden heeft de Chileense overheid de neonazistische mars verboden. Danilo Muñoz, dienstdoend burgemeester van het hoofdstedelijk gebied Santiago, liet vorige week officieel weten dat de mars niet mocht doorgaan. De woordvoerder van president Ricardo Lagos stelde het zo: Iedereen heeft het recht om zich te uiten in overeenstemming met de wet, maar we moeten beseffen dat dit recht, dat zo heilig is in een democratie, ook een bedreiging kan vormen. Dat zal de Chileense regering niet toestaan.

Op de website van Nuestra Voz kwam meteen reactie: Dit is het einde van de waardigheid. De overgrote zwijgende meerderheid krijgt weer eens niet de gelegenheid om zich te uiten. Een pseudo-democratische overheid geeft ons niet de toelating om vreedzaam op te stappen en om de ontaarden, mentaal achterlijken, delinquenten en ellendige schurken te tonen dat wij Chilenen hen niet langer dulden, aldus nog het on-line magazine, dat de regering ervan beschuldigde voorrechten te verlenen aan hersenloze punkers, opruiende communistische indianen en marxistische terroristen.

Rolando Jiménez toonde zich verheugd over het verbod op de mars. Hij stelde ook dat MOVILH de gerechtelijke acties tegen de neonazi’s zal voortzetten. Hij wees erop dat Chili tijdens de laatste zitting van de VN-Mensenrechtencommissie een resolutie heeft gesteund tegen het neonazisme. Die resolutie verwerpt de aanhoudende en opnieuw opduikende neonazistische, neofascistische en nationalistische vooroordelen, die onder geen beding te rechtvaardigen zijn. Zij stelt ook dat neonazistische groepen racisme, rassendiscriminatie, xenofobie en onverdraagzaamheid aanwakkeren. Dat blijkt maar al te duidelijk op de website van Nuestra Voz, die systematisch aanvallen lanceert tegen joden en immigranten uit andere Latijns-Amerikaanse landen, vooral Peruanen die de laatste tien jaar naar Chili zijn gekomen.

Jiménez pleitte ook voor een krachtiger en consequenter houding van de centrumlinkse Chileense regering tegenover neonazistische groepen en voor meer solidariteit vanwege mensenrechtenorganisaties. Hij had vooral kritiek op de Chileense journalistenbond, die niet heeft gereageerd op de bedreigingen tegen OpusGay. De neonazi’s bezondigen zich ook vaak aan beledigingen van politici en journalisten die oproepen voor meer verdraagzaamheid. Zo verdedigt Alejandro Guillier, de nieuwe voorzitter van de journalistenbond, volgens Nuestra Voz homoseksuele marihuanarokende progressieven in de tv-programma’s die hij presenteert. Parlementslid Maróa Antonieta Saa, die de wet steunde waardoor scheiding sinds 7 mei wettelijk is toegestaan in Chili, wordt een marxistische en lesbische sefardische jodin genoemd en de ‘Fundación Ideas’, die onderzoek verricht naar discriminatie, wordt omschreven als een “maçonnieke opiumdroom gefinancierd door de joden.

Alexis López, leider van ‘Patria Nueva Sociedad’, een andere nationaal-socialistische beweging, probeert intussen wat afstand te nemen van Nuestra Voz. Er zijn geen banden tussen ons. In feite beschuldigen zij ons ervan dat we homo’s zijn, aldus López in een plaatselijke krant. Zijn groep is de best georganiseerde neonazistische beweging in Chili, die ook het meest duidelijk naar buiten komt. Op de website van Patria Nueva Sociedad staat te lezen dat de groep al afdelingen telt in minstens 16 dorpen en dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober ongeveer 20 onafhankelijke kandidaten zullen opkomen voor de groep (LDM/ADR).