Regeringsvorming blokkeert steun in Darfur

Nieuws

Regeringsvorming blokkeert steun in Darfur

08 augustus 2007

Indien België blauwhelmen naar Darfur wil sturen om de VN-vredesmacht in Darfur of de Europese vredesmissie in het oosten van Tsjaad te steunen, moet er voor eind augustus een regering zijn.

Dat schrijft de krant De Standaard. In de regeringsnota van formateur Yves Leterme klinkt het alleszins dat de regering in wording de ambitie heeft om actief deel te nemen aan internationale civiele vredesmissies.
Voor 15 augustus verwacht het secretariaat van de Verenigde Naties engagementen van zijn leden, maar dan zou er een nieuwe regering op de sporen moeten staan die daarover de knoop kan doorhakken. De onderhandelaars in Hertoginnedal lijken nog niet meteen een nieuwe regering te kunnen vormen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil 26.000 soldaten naar de Afrikaanse regio sturen om de vrede te herstellen.

Vredesmissie in Tsjaad

De Europese Unie verwacht tegen eind augustus duidelijkheid over eventuele deelname aan de vredesmissie in het oosten van Tsjaad.  De Europese Unie treft voorbereidingen voor een vredesmissie in het oosten van Tsjaad, als antwoord op aanvallen op burgers door milities uit Sudan.
Zo’n 230.000 vluchtelingen uit de Sudanese provincie Darfur en 170.000 ontheemden in Tsjaad worden opgevangen in geïmproviseerde kampen in het oosten van Tsjaad. De Europese missie zal ongeveer 3.000 man tellen, geflankeerd door een politiemacht van ongeveer duizend man.
De Verenigde Naties zeggen op schema te zitten om de troepenmacht te ontplooien, maar heeft meer landen nodig die vliegtuigen en voertuigen kunnen leveren. De 6.500 politiemannen die naar Darfur zullen trekken worden door ondermeer Burkina Faso, Egypte, Ghana, Indonesië, Nepal, Nigeria, Rwanda, Pakistan, Tanzania, Uganda en Ethiopië gestuurd.

Plicht

Karel De Gucht, de uittredend minister van Buitenlandse Zaken, schreef verleden week in een opiniestuk in De Morgen dat het de plicht is van ons land om in te grijpen: ‘We waren mede-ondertekenaars van de resolutie die tot de gemengde VN/AU-missie in Darfur leidde en ik vind dat we ons in de mate van het mogelijke ook moeten engageren in de uitvoering ervan.’
De minister gaf ook toe dat wellicht de volgende regering hierover een beslissing moet nemen. De Gucht zag hier geen probleem in,’gezien er pas sprake is van een eerste ontplooiing in oktober.’