Religieus rechts in VS verdeeld, maar rijker dan ooit

Nieuws

Religieus rechts in VS verdeeld, maar rijker dan ooit

Bill Berkowitz

26 december 2007

“De berichten over mijn dood zijn sterk overdreven”, zo reageerde de Amerikaanse schrijver Mark Twain in 1897 op geruchten over zijn nakende levenseinde. Hetzelfde kan worden gezegd van de politieke invloed van conservatieve christelijke organisaties in de VS. Ze treden in verspreide slagorde naar de presidentsverkiezingen, maar nog nooit hebben ze zoveel geld opgehaald.

In de voorbije maanden verschenen in de Amerikaanse media regelmatig berichten over de verdeeldheid in het kamp van religieus rechts, het electoraat dat huidig president George W. Bush zo succesvol wist te bespelen, in de aanloop naar de presidentverkiezingen. De voormalige gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, lijkt voorlopig de favoriet van organisaties die staan voor christelijke waarden en zich verzetten tegen abortus en het homohuwelijk.

Maar ook twee andere Republikeinse kandidaten, John Mc Cain, de senator van Arizona, en Mitt Romney, de gewezen gouverneur van Massachusetts, hebben hun deel van de aanhang van conservatief en christelijk Amerika. Televisiedominee Pat Robertson verraste vriend en vijand door openlijk partij te kiezen voor Rudolph Giuliani, de drie maal gescheiden ex-burgemeester van New York, die voorstander is van abortus en het homohuwelijk en voor strengere wapenwetten pleit. Die keuze leverde Robertson van voormalige medestanders het verwijt op een hypocriet en een verrader te zijn die zijn idealen verkwanselt voor politieke macht.

Het zou evenwel een vergissing zijn deze reële verdeeldheid in het rechtse kamp te zien als het begin van het einde van de invloed die conservatieve christenen in de VS uitoefenen op de politiek. Conservatieve belangenorganisaties zijn populairder dan ooit en werven fondsen als nooit tevoren, zo blijkt uit een onderzoek van Americans United for Separation of Church and State (AUSCS), een organisatie die waakt over de scheiding van kerk en staat.

“Religieus rechts strijkt enorme geldsommen op. In alle stilte zijn ze bezig kerken om te vormen tot een geoliede politieke machine. Ze moeten alleen nog de geschikte kandidaat vinden om hun agenda uit te voeren”, zegt Barry Lynn, de directeur van AUSCS, “Ze weten dat ze slechts één benoeming verwijderd zijn van een meerderheid in het Hooggerechtshof. Als het zover komt, kunnen ze de klok terugdraaien voor abortus, homorechten en de scheiding tussen kerk en staat.

“Religieus rechts strijkt enorme geldsommen op. In alle stilte zijn ze bezig kerken om te vormen tot een geoliede politieke machine.”

AUSCS onderzocht de belastingsaangifte van de voornaamste christelijke organisaties en kwam tot de vaststelling dat bijvoorbeeld Focus on the Family van James Dobson in 2006 142,2 miljoen dollar ophaalde, 4,4 miljoen dollar meer dan het jaar ervoor. Het Alliance Defence Fund van Alan Sears haalde 4,1 miljoen dollar extra op en kwam in 2006 op 26,1 miljoen uit. Ook de Family Research Council en de American Family Association braken in 2006 een financieel record.

De organisaties zijn erg present op internet en gebruiken opdringerigde direct-mailcampagnes om mensen ertoe aan te zetten in hun geldbuidel te tasten. “Een constante in de twintig jaar dat ik de fondsenwerving aan de rechterzijde opvolg, is dat ze er niet voor terugschrikken de meest wansmakelijke rethoriek boven te halen”, zegt Rob Boston, communicatiedirecteur bij AUSCS.

Demonisering

“De vijanden komen en gaan”, zegt Boston, “In de jaren tachtig haalden groepen als Concerned Women for America heel wat geld op voor de strijd tegen ‘seculier humanisme’. In de jaren negentig waren de Clintons de kop van jut. Homo’s verketteren is altijd al een winstgevende onderneming geweest. En dan zijn er de namen die altijd terugkomen omdat ze werken als een rode lap op een stier. Ik sta er altijd van versteld hoe de naam van Ted Kennedy er altijd wordt bijgesleurd. Sinds november 2006 duiken ook de namen van Harry Reid en Nancy Pelosi steeds vaker op.” (Reid en Pelosi zijn de leiders van de Democratische meerderheid in de Senaat en het Congres, nvdr)

“De rode draad door al die fondsenwervingsbrieven is demonisering. Ze willen de mensen altijd doen geloven dat er altijd een duistere macht op de loer ligt om Amerika ten val te brengen. Als je die brieven leest, krijg je de indruk dat alleen jouw milde bijdrage de ondergang van de Westerse beschaving kan voorkomen.”