Represailles van Libië tegen Zwitserland na arrestatie zoon Khadafi

Nieuws

Represailles van Libië tegen Zwitserland na arrestatie zoon Khadafi

24 juli 2008

In Libië zijn de bureaus van het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé en de Zwitsers-Zweedse ingenieursgroep ABB gesloten. De sluiting is een reactie van Tripoli op de arrestatie van Hannibal Khadafi vorige dinsdag in Genève. Dat meldt AFP.

Sinds de arrestatie van Hannibal Khadafi, de vierde zoon van de Libische leider Moammar Khadafi, op 15 juli in Genève, zijn de relaties tussen Zwitserland en Libië gespannen. Naast het sluiten van de bureaus van de Zwitserse bedrijven, zijn ook meerdere werknemers onder toezicht geplaatst.

Excuses

Een Zwitserse werknemer van ABB is gevangen gezet door de autoriteiten. Dat liet de groep weten in een communiqué. Volgens het Zwitserse persagentschap ATS is ook de verantwoordelijke van Nestlé gedurende verschillende uren onder toezicht geplaatst.
Intussen dreigt Libië met het stopzetten van de export van olie naar Zwitserland. Het regime van Khadafi is de voornaamste leverancier van Zwitserland. Aan de Zwitserse ambassade in Tripoli hebben enkele tientallen leden van de Revolutionaire Comités, die de ruggengraat van het regime vormen, betoogd.
Zij hebben ook een verklaring aan de ambassadeur overhandigd. Daarin wordt gedreigd met represailles tegen Zwitserland als het land niet officieel zijn excuses aanbiedt aan het Libische volk en aan kolonel Khadafi. Volgens AFP, dat een kopie van de verklaring heeft kunnen inkijken, wordt de arrestatie ‘een gevaarlijk precedent’ en een aanslag op ‘de eer, de geschiedenis en de vrijheid van het Libische volk’ genoemd.

Delegatie

‘Zonder de officiële excuses van Bern, zal de betoging van woensdag nog maar het begin zijn van een nationale en internationale actie van revolutionairen en het volk tegen de Zwitserse interesses in Libië en over heel de wereld’, luidt het nog.
Daniel Von Muralt, de Zwitserse ambassadeur in Tripoli heeft in een verklaring aan de pers en aan de afgevaardigden van de Revolutionaire Comités verklaard dat Zwitserland ‘op geen enkel moment de gevoelens van het Libische volk heeft willen raken’. Hij heeft ook bevestigd dat er woensdag een Zwitserse delegatie in Tripoli is aangekomen om de spanning tussen de twee landen te verminderen.

Hannibal

De arrestatie van Hannibal Khadafi en zijn vrouw kwam er op 15 juli na een klacht van twee huisbedienden die het koppel ervan beschuldigden hen geslagen te hebben. De twee zijn twee dagen later vrijgelaten nadat een borg van een half miljoen Zwitserse frank (312.500 euro) is betaald.