Republikeinse lastermachine neemt Obama in het vizier

Nieuws

Republikeinse lastermachine neemt Obama in het vizier

Bill Berkowitz

27 april 2008

Twee anti-Obamaspotjes van de Republikeinse partij in Noord-Carolina geven een voorsmaakje van de lelijke wending die de race om het Amerikaanse presidentschap zou kunnen nemen als Barack Obama het haalt van Hillary Clinton. Twee specialisten van de lastercampagne tegen de Clintons werken aan spotjes die Obama afschilderen als een zwakkeling met staatsgevaarlijke vrienden.

De Republikeinse partij in Noord-Carolina haalt in haar tv-spotje enkele controversiële uitspraken boven van Jeremiah Wright. Wright is de voormalige dominee van Barack Obama. Zijn kritische uitspraken over de oorzaken van de aanslagen van 11 september dwongen Obama zich van hem te distantiëren in een opgemerkte rede over racistische spanningen in de VS.
Het spotje ‘Victims’ (‘slachtoffers’) brengt de verhalen van slachtoffers van straatgeweld in Chicago. Zo is er een vrouw die werd gedood toen ze haar dochtertje probeerde te beschermen tegen kogels van jonge bendeleden. Een 15-jarige werd door gangleden geslagen met bakstenen en een 14-jarige werd in de rug werd geschoten omdat hij bendeleden niet met het juiste handsignaal groette.

“Obama toonde zwakte”

“Deze menen stierven in 2001. In Chicago”, gaat het spotje verder, dat uitlegt dat Obama toen als senator van de VS-staat Illinois tegen een strengere toepassing van de doodstraf stemde. “Als het nodig was om hard te zijn, koos Obama voor zwakte. De vraag is: kunnen we iemand die zwak is in de oorlog tegen jongerenbendes vertrouwen in de strijd tegen het terrorisme ?”
Het spotje is voorlopig alleen te zien op de site www.exposeobama.com van het National Campaign Fund. De organisatie is het geesteskind van Floyd Brown, die het grootste deel van zijn politieke loopbaan besteedde aan het zwartmaken van de Clintons. Dat doet Brown nog altijd, maar naast Hillary begint hij nu ook zijn pijlen te richten op haar concurrent Barack Obama voor de nominatie als Democratisch presidentskandidaat.
In een interview met Time Magazine zei Brown dat zijn National Campaign Fund als enige doel heeft de populaire steun voor Obama te ondergraven. “Het is absoluut noodzakelijk dat de Republikeinen doordrongen raken van Obama’s zwakke kanten”, zegt Brown, die momenteel geld inzamelt om het spotje te kunnen uitzenden.
Time schreef in een commentaar dat er geen direct verband is tussen de drie doden door straatgeweld in Chicago en het stemgedrag van Obama als senator van Illinois. “Het verband tussen zijn houding inzake de doodstraf en het internationale terrorisme is al even zwak.”

“Gevaarlijke vrienden”

Een tweede notoire vijand van de Democraten die nu Obama in het vizier neemt is David Bossie van de organisatie Citizens United. Bossie is de auteur van boeken als “Hillary: The Politics of Personal Destruction”, “Prince Albert: The Life and Lies of Al Gore” en “The Many Faces of John Kerry: Why This Massachusetts Liberal is Wrong For America”.
Volgens Newsweek werkt Bossie aan een spotje over de banden tussen Obama en Bill Ayers, een professor uit Chicago die in de jaren zestig lid was van de Weather Underground, een groep die bomaanslagen pleegde tegen overheidsgebouwen uit protest tegen de oorlog in Vietnam.
Obama woont bij Ayers in de buurt en werd in 1995 bij hem thuis gezien toen hij kandidaat was voor de senaat in 1995. Hij zat ook enkele jaren met Ayers in het bestuur van een non-profitorganisatie. Volgens Obama’s woordvoerder komt de presidentskandidaat Ayers af en toe tegen in de buurt maar vind hij de acties die de professor als 18-jarige pleegde “verwerpelijk”.