Revolutie bij Amerikaanse geldkoeriers

Nieuws

Revolutie bij Amerikaanse geldkoeriers

Ulysses de la Torre

27 mei 2005

Migranten in de VS kunnen almaar goedkoper geld naar huis sturen. Sinds eind vorig jaar doen twee instellingen dat zelfs helemaal gratis. Goed nieuws voor de families van miljoenen gastarbeiders in Mexico, Midden-Amerika en andere ontwikkelingslanden.

De hoogtij van bekende geldkoeriers als Western Union en Moneygram lijkt voorbij. No Borders, een uitgever van betaalkaarten (vergelijkbaar met de Belgische Protonkaart) uit Nevada, stelt Latijns-Amerikaanse migranten in staat via hun elektronische portemonnee tot 350 dollar per maand gratis naar het thuisfront over te maken. De instelling heeft daarvoor overeenkomsten gesloten met banken voor arme mensen in Mexico, El Salvador en Ecuador. De rekeninghouders bij de Bank of America kunnen sinds begin dit jaar gratis vanuit Chicago bedragen naar Mexico sturen; tegen eind dit jaar moet dat systeem in heel de VS werken.

Verscheidene andere Amerikaanse instellingen die betaalkaarten aanbieden, vragen nu nog maar 3 tot 5 dollar om bedragen onder de 1.000 dollar naar het buitenland te transporteren. Dat is veel goedkoper dan de 14,99 dollar die Western Union gemiddeld vraagt om 300 dollar naar Mexico over te maken.

Chris Mammone, een analist bij de Deutsche Bank die de sector volgt, gelooft dat de ontwikkeling van het aanzienlijke geldverkeer tussen de VS en Mexico model zal staan voor de transacties met andere Latijns-Amerikaanse landen en India en China. Hij verwacht dat er de concurrentieslag alleen maar heviger zal worden naarmate de technologie evolueert. Volgens een onderzoek van de investeringsbank UBS kan de ontwikkeling in Europa en Azië nog veel sneller gaan omdat mensen daar al veel meer ervaring hebben met betaalkaarten dan in Latijns-Amerika.

De samenwerking tussen banken en kredietkaartgiganten als Visa en MasterCard kan bovendien machtige nieuwe spelers op het veld brengen. Betaal- of kredietkaarten die internationaal gebruikt kunnen worden, bieden gastarbeiders en hun familieleden in het land van oorsprong in staat dezelfde rekening te gebruiken. Gebruikers kunnen ook op veel meer plaatsen geld afhalen. Visa- en MasterCardklanten zijn welkom in ongeveer 22 miljoen winkels wereldwijd en kunnen terecht aan een miljoen automaten. Het netwerk van Western Union telt maar 220.000 punten waar geld opgehaald kan worden.

Banken en de uitgevers van betaalkaarten hebben nog wel veel overtuigingswerk voor de boeg om migranten van de handigheid van hun nieuwe systeem te overtuigen en hun traditionele wantrouwen weg te nemen. Banken hebben bij veel vreemdelingen het imago dat ze zich alleen om rijke klanten bekommeren of dat ze makkelijk failliet gaan.

Gastarbeiders stuurden vorig jaar ongeveer 150 miljard dollar naar het thuisfront, meer dan het dubbele van de officiële ontwikkelingshulp. (PD)