Zelfs terreurbeweging Islamitische Staat neemt maatregelen tegen het coronavirus

IS-richtlijnen: ‘Pleeg geen aanslagen in Europa, maar was uw handen’

Islamitische Staat roept terroristen op om niet naar Europa te reizen door het coronavirus. Het advies luidt om regelmatig de handen te wassen in plaats van aanslagen te plegen in het Westen. De terreurgroep geeft in hun meest recente nieuwsbrief de voorkeur aan safety first om het virus de baas te blijven.

In de laatste nieuwsbrief van al-Naba roept Islamitische Staat zijn aanhangers op om ‘voorlopig weg te blijven uit de pandemielanden’. Uit een infographic, die een volledige pagina inneemt, blijkt dat gezonde jihadisten het continent niet mogen betreden en al getroffen jihadisten het continent niet mogen verlaten. De maatregel zou ervoor moeten zorgen dat het virus zich niet verspreidt naar IS-gebied.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Volgens de nieuwsbrief van IS moeten jihadisten in de eerste plaats aan hun gezondheid denken.

Voorlopig zal Islamitische Staat dus geen aanslagen plegen in het Westen. Integendeel, volgens de nieuwsbrief moeten jihadisten in de eerste plaats aan hun gezondheid denken. Daarvoor krijgen ook zij tal van tips mee. De ‘sharia’-richtlijnen in de nieuwsbrief leggen de militanten op ‘om God te vertrouwen en bij Hem toevlucht te zoeken tegen de ziekte’, maar ook ‘de mond te bedekken bij hoesten en niezen’ wordt aangeraden. Aan degenen die het virus hebben opgelopen, is gevraagd weg te blijven van IS-controlegebieden om de gezondheid van andere jihadisten niet in het gedrang te laten komen.

Nog geen corona in IS-gebied

Sinds begin dit jaar rapporteert al-Naba onafgebroken over de verspreiding van het coronavirus. Het eerste bericht dat Islamitische Staat schreef, ging over ‘het nieuwe virus dat dood en terreur teweegbrengt in China’. De terreurgroep had daarbij kritiek op de Chinese regering omdat ze de omvang van de uitbraak verborgen hield door het aantal gevallen te minimaliseren.

In andere edities van de nieuwsbrief uitte IS bezorgdheid om de Oeigoeren, een Chinese moslimminderheid, die het coronavirus naar IS-gebieden zouden kunnen brengen.

Tot dusver zijn weinig gevallen gemeld in de landen waar IS actief is. Maar door de aanhoudende conflicten in de regio is het moeilijk te zeggen of het coronavirus zich al naar Syrië of Jemen verspreidde. In andere landen, die door IS als deel van hun grondgebied worden beschouwd, zijn wel al gevallen bevestigd. Dan gaat het over Egypte, Algerije, Afghanistan, Irak, India, Indonesië en de Filipijnen, die niet ontsnappen aan de pandemie.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3248   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift