Rijken in Latijns-Amerika betalen extreem weinig belasting

De rijkste 10 procent van de bevolking in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied betaalt gemiddeld slechts 5,4 procent inkomensbelasting. Dat is extreem weinig vergeleken met mensen die in loondienst werken, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

  • Joshua Karsten (CC0) Door de lage belastinginkomsten krijgen de meeste landen niet genoeg geld binnen om goede basisvoorzieningen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs te financieren Joshua Karsten (CC0)

Oxfam presenteerde donderdag samen met de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied (CEPAL) de cijfers uit het rapport Time to Tax for Inclusive Growth.

In sommige landen in de regio betalen mensen die in de hoogste inkomensgroep vallen, tussen 1 en 3 procent inkomstenbelasting. Alleen in Uruguay, Argentinië en Mexico betalen rijken volgens het rapport meer dan 8 procent belasting. Mexico kent het hoogste tarief, meer dan 10 procent.

De auteurs van het rapport stellen dat Latijns-Amerika te weinig belasting int. Dat heeft tot gevolg dat de meeste landen niet genoeg geld binnenkrijgen om goede basisvoorzieningen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs te financieren, en om de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) te halen.

Belastingontwijking

Het fiscale systeem in de regio richt zich vooral op consumentbelastingen zoals belasting over toegevoegde waarde (btw). Daardoor worden lage inkomensgroepen benadeeld vergeleken met rijke individuen en bedrijven, staat in het rapport. Die laatsten profiteren van belastingvoordelen en belastingontwijking.

Tussen 2002 en 2015 groeide het vermogen van multimiljonairs in Latijns-Amerika zes keer sneller dan het bnp in de regio

Simon Ticehurst, Oxfam-directeur voor Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied, zegt dat tussen 2002 en 2015 het vermogen van multimiljonairs in Latijns-Amerika gemiddeld met 21 procent per jaar gegroeid is. Dat is zes keer sneller dan de groei van het bruto nationaal product (bbp) in de regio.

Een groot deel van dit vermogen is ondergebracht in belastingparadijzen, waardoor er geen belasting hoeft te worden betaald. ‘Het is een schande dat de meeste landen in de regio op steeds meer consumentengoederen belasting heffen, in plaats van belastingontduiking door de rijksten aan te pakken’, zegt Ticehurst.

Overdreven genereus

In het rapport staat dat overheden “overdreven genereus” zijn als het gaat om het bieden van een gunstig belastingklimaat voor multinationals. Oxfam en de CEPAL roepen regeringen in Latijns-Amerika op om hun belastingwetgeving te herzien, zodat de rijken meer gaan betalen.

Volgens data van de CEPAL kost belastingontduiking Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied jaarlijks meer dan 320 miljard dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.