Rijken in Latijns-Amerika betalen extreem weinig belasting

Nieuws

Rijken in Latijns-Amerika betalen extreem weinig belasting

Rijken in Latijns-Amerika betalen extreem weinig belasting
Rijken in Latijns-Amerika betalen extreem weinig belasting

IPS

18 maart 2016

De rijkste 10 procent van de bevolking in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied betaalt gemiddeld slechts 5,4 procent inkomensbelasting. Dat is extreem weinig vergeleken met mensen die in loondienst werken, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

Oxfam presenteerde donderdag samen met de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbische Gebied (CEPAL) de cijfers uit het rapport Time to Tax for Inclusive Growth.

In sommige landen in de regio betalen mensen die in de hoogste inkomensgroep vallen, tussen 1 en 3 procent inkomstenbelasting. Alleen in Uruguay, Argentinië en Mexico betalen rijken volgens het rapport meer dan 8 procent belasting. Mexico kent het hoogste tarief, meer dan 10 procent.

De auteurs van het rapport stellen dat Latijns-Amerika te weinig belasting int. Dat heeft tot gevolg dat de meeste landen niet genoeg geld binnenkrijgen om goede basisvoorzieningen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs te financieren, en om de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) te halen.

Belastingontwijking

Het fiscale systeem in de regio richt zich vooral op consumentbelastingen zoals belasting over toegevoegde waarde (btw). Daardoor worden lage inkomensgroepen benadeeld vergeleken met rijke individuen en bedrijven, staat in het rapport. Die laatsten profiteren van belastingvoordelen en belastingontwijking.

Tussen 2002 en 2015 groeide het vermogen van multimiljonairs in Latijns-Amerika zes keer sneller dan het bnp in de regio

Simon Ticehurst, Oxfam-directeur voor Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied, zegt dat tussen 2002 en 2015 het vermogen van multimiljonairs in Latijns-Amerika gemiddeld met 21 procent per jaar gegroeid is. Dat is zes keer sneller dan de groei van het bruto nationaal product (bbp) in de regio.

Een groot deel van dit vermogen is ondergebracht in belastingparadijzen, waardoor er geen belasting hoeft te worden betaald. ‘Het is een schande dat de meeste landen in de regio op steeds meer consumentengoederen belasting heffen, in plaats van belastingontduiking door de rijksten aan te pakken’, zegt Ticehurst.

Overdreven genereus

In het rapport staat dat overheden “overdreven genereus” zijn als het gaat om het bieden van een gunstig belastingklimaat voor multinationals. Oxfam en de CEPAL roepen regeringen in Latijns-Amerika op om hun belastingwetgeving te herzien, zodat de rijken meer gaan betalen.

Volgens data van de CEPAL kost belastingontduiking Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied jaarlijks meer dan 320 miljard dollar.