Wereldwijd meer dan 700 acties

River Cleanup haalt miljoenen kilo afval uit rivieren

© River CleanUp

 

Tijdens de River Cleanup World dit weekend werd alleen al in kameroen een miljoen kilo afval uit de rivier gehaald. De ambitie is groot: tegen 2030 wil initiatiefnemer Thomas de Groote wereldwijd acht miljard kilogram plastic uit de oceanen houden.

River Cleanup is in een mum van tijd uitgegroeid van een lokaal initiatief tot een wereldwijde organisatie. In 2017 werd de Vlaming Thomas de Groote uitgedaagd om tien minuten lang afval te rapen — vier jaar later ruimen vrijwilligers in meer dan 45 landen over de hele wereld hun lokale rivier op.

Van China, Australië en Japan tot Kameroen, Rusland en Europese landen: River Cleanup World telde afgelopen weekend meer dan zevenhonderd acties, verspreid over zes continenten.

Geen rivier te zien

De Wouri-rivier in Kameroen is een van de rivieren waar duchtig wordt schoongemaakt. De Wouri stroomt door de havenstad Douala, maar is nauwelijks te zien doordat het water is verborgen onder een dikke laag plastic. De vrijwilligers krijgen er hulp van een enorme grijpkraan, die het plastic uit de rivier schept.

‘Vandaag hebben we onze miljoenste kilogram afval opgehaald hier in Kameroen’, vertelt de Groote. ‘Dit is een van de drie meest vervuilde rivieren in Afrika, die elk jaar drie miljoen kilogram plastic naar de oceaan voert.’

 © River CleanUp

Kameroen haalde 1 miljoen kg plastic uit de rivier Wouri

8 miljard kilogram

River Cleanup wil tegen 2030 maar liefst 8 miljard kilogram plastic uit de oceanen houden. Daarvoor moet de organisatie dit jaar nog een miljoen kilo rivierplastic inzamelen en recycleren, en die doelstelling jaarlijks verdubbelen. De teller staat op dit moment op 400.000 kilogram plastic.

Ook in België en Nederland werden het voorbije weekend acties opgezet om mensen bewust te maken en uit te nodigen om deel uit te maken van de oplossing. In samenwerking met Peddel Sport Vlaanderen kon op vijftien plekken met de kajak, kano of SUP vanop het water meegeholpen worden.

© River CleanUp

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.