Roemenen tonen begrip voor harde aanpak Italiaanse Roma

Nieuws

Roemenen tonen begrip voor harde aanpak Italiaanse Roma

BOEKAREST

23 juli 2008

De Roemeense kijkers van het televisiestation Realitatea TV zijn verbolgen over een actie die ngo’s en prominente Roemenen hebben opgezet tegen de Italiaanse maatregel om systematisch vingerafdrukken te verzamelen van uit Roemenië afkomstige Roma. Ze willen ook dat de Roma opnieuw zigeuners worden genoemd, omdat ze “de goede naam van Roemenen in het buitenland besmeuren.”

De centrumrechtse Italiaanse regering heeft in de regio’s rond Milaan, Rome en Napels een noodtoestand afgekondigd die het de prefecten toelaat vingerafdrukken te nemen van alle verdachte personen. In Milaan en Napels hebben de autoriteiten laten verstaan een prioriteit te willen maken van de vingerafdrukken van de Roma die in grote kampen aan de rand van de stad leven.
Hoewel de Italiaanse regering heeft aangekondigd dat tegen 2010 alle Italiaanse burgers hun vingerafdruk zullen moeten leveren om een identiteitskaart te krijgen, stuit de maatregel internationaal op protest. Naast Amnesty International en het VN-Kinderfonds Unicef heeft ook het Europees Parlement gezegd dat de vingerafdrukcampagne in strijd is met het Europese Mensenrechtenverdrag.
Ook politiek Roemenië heeft zijn ongenoegen laten blijken. “Mensenrechten zijn een prioriteit voor de Roemeense regering”, zei premier Calin Popescu-Tariceanu. “We kunnen niet aanvaarden dat Roemeense burgers het slachtoffer worden van discriminerende praktijken die ingaan tegen de menselijke waardigheid.”
Een aantal Roemeense ngo’s zetten samen met de private nieuwszender Realitatea TV een protestcampagne op, waarbij ze vingerafdrukken verzamelen voor een protestbrief aan de Italiaanse regering. Heel wat Roemeense prominenten uit de politiek, de media en de cultuursector leverden een vingerafdruk, ook minister van Binnenlandse Zaken Cristian David.

Protest tegen protest

Realitatea TV kreeg echter een golf van protest over zich heen. Uit een peiling van de concurrerende nieuwszender Antenna 3 bleek dat 90 procent van de bevraagden de Italiaanse vingerafdrukcampagne steunde en de actie van de ngo’s “hypocriet” vond.
Op het internetforum van Realitatea TV zeggen de meeste commentaarschrijvers dat de Roma “geneigd zijn tot misdaad” en “de reputatie van Roemenië in Europa beschadigen.” “Als eerlijke Roemenen die in Italië werken, zijn we het beu om op dezelfde hoopt te worden gegooid met de zigeuners, die bekend staan als misdadigers.”
Andere Roemenen zijn gestart met een internetpetitie om de Roemeense regering te vragen de naam Roma te vervangen door “tigan” (zigeuner) of “Dom”, een oudere term, om verwarring met Roemenen te voorkomen.
Dat de vooroordelen tegen Roma ook in Roemenië diep zijn geworteld, bleek eind 2006 uit een sociologisch onderzoek door de Max Weber Stichting. De bevraagden moesten van een twintigtal eigenschappen aangeven welke het beste bij de Roma pasten. 96 procent vond dat Roma “dieven” waren, 47 procent noemde hen “vuil” en 37 procent “lui”. Minder dan vijf procent van de bevraagden noemde positieve eigenschappen als “beschaafd” of “intelligent”.
De Roma hebben de grootste moeite om zich als gelijkwaardige Europese burgers te laten aanvaarden, hoewel ze al sinds de 14 de eeuw uit India naar Europa zijn geëmigreerd. “Europa heeft geen coherente strategie voor de Roma”, klaagt Europees Parlementslid Magor Csibi van de liberale fractie. “Na de druk uit het Parlement moet de Commissie dit najaar met concrete voorstellen komen. Ik kan me er niet bij neerleggen dat de Europese Roma, 10 miljoen mensen, de prijs moeten betalen voor het eeuwenoude onvermogen om hen te integreren.”