Rohingya-vrouwen dreigen met zelfmoord bij repatriëring

European Commission DG ECHO (CC BY-NC-ND 2.0)

Rohingya-vrouwen die Myanmar zijn ontvlucht zijn zwaar getraumatiseerd, zegt hulporganisatie Oxfam.

Rohingya-vrouwen die Myanmar zijn ontvlucht zijn zwaar getraumatiseerd, zegt hulporganisatie Oxfam. Ze dreigen ermee zelfmoord te plegen als ze gedwongen worden terug te keren.

Oxfam sprak met meer dan tweehonderd Rohingya in geïmproviseerde vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar, net over de grens met Bangladesh.

Heel wat getuigen, vooral vrouwen, zijn zwaar getraumatiseerd door wat ze in Myanmar en op hun vlucht hebben meegemaakt, zegt Oxfam. Ze werden onder meer het slachtoffer van verkrachting. Hun geliefden werden voor hun ogen gedood.

‘Als we gedwongen worden terug te keren, steken we onszelf in brand’

Ze weigeren terug te keren zolang hun veiligheid niet gegarandeerd is. ‘Als we gedwongen worden terug te keren, steken we onszelf in brand’, zei een van de geïnterviewde vrouwen.

Bangladesh en Myanmar kwamen overeen vanaf eind januari Rohingya te repatriëren. Oxfam zegt dat het daarvoor op dit moment niet veilig genoeg is.

‘Dat veel vluchtelingen, vooral vrouwen, zeggen dat ze liever zelfmoord plegen dan terug te keren toont dat er dringend nood is aan een echte en blijvende oplossing voor de decennialange onderdrukking van de Rohingya’, zegt Paolo Lubrano, bij Oxfam verantwoordelijk voor de humanitaire programma’s in Azië.

600.000 vluchtelingen

Sinds eind augustus zijn meer dan 600.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Verschillende hulporganisaties en agentschappen van de Verenigde Naties hebben bewijzen dat er geplande brutaliteiten hebben plaatsgevonden tegen deze moslimminderheid: moorden, groepsverkrachtingen en brandstichting.

Momenteel leven er bijna een miljoen Rohingya in Bangladesh, dat is meer dan er in Myanmar wonen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift