Rohingya worden teruggestuurd naar Myanmar

Nieuws

Rohingya worden teruggestuurd naar Myanmar

Joren Gettemans

30 december 2009

Myanmar heeft ermee ingestemd om ongeveer negenduizend Rohingya-vluchtelingen op te vangen die momenteel in kampen in Bangladesh leven.

De Bengaalse minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Mijarul Quayes zei dat na een ontmoeting met zijn collega uit Myanmar.

Mensenrechtengroeperingen vrezen dat de islamitische Rohingya ten prooi zullen vallen aan religieuze vervolging en misbruik door de militaire junta in Myanmar, die de groep niet als een etnische minderheid wil erkennen.

Verschillende Rohingya hebben al getuigd over stokslagen en willekeurige arrestaties, en beperkingen van hun bewegingsvrijheid, onderwijs en mogelijkheden om werk te vinden. In de late jaren zeventig begonnen duizenden Rohingya het land te ontvluchten. Volgens de Bengaalse overheid wonen ongeveer 28.000 van die vluchtelingen in kampen in Bangladesh. Naar schatting nog eens 300.000 vluchtelingen wonen buiten de kampen illegaal in het land.

Eerder dit jaar spoelden honderden Rohingya migranten aan op de stranden van Thailand en Indonesië. Ze waren Myanmar ontvlucht in overbeladen vissersboten. De overlevenden vertelden hoe ze geslagen en beroofd waren door soldaten in Myanmar, maar ook dat ze door de Thaise overheid terug op zee werden gesleept.