Rusland heeft beste universiteiten van Oost-Europa en Centraal-Azië

Rusland beheerst de top 100 van de beste universiteiten van opkomende landen in het oosten van Europa en Centraal-Azië. Ook Polen, Tsjechië en Turkije doen het goed.

  • rostmeduni (CC BY-SA 3.0) rostmeduni (CC BY-SA 3.0)

Als het op de ranking van universiteiten aankomt, bestaan er velerlei lijstjes. Uiteraard zijn er de lijstjes met de beste universiteiten ter wereld, maar ook voor de BRICS-landen of voor de Arabische landen bestaan ze.

Gisteren werd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een nieuwe categorie gelanceerd door Quacquarelli Symonds, de uitgever van de QS World University Rankings. De nieuwe ranking brengt de beste universiteiten binnen de EECA in kaart, de opkomende landen in Europa en Centraal-Azië.

Internationale erkenning

Het initiatief kwam er met de bedoeling om de snel groeiende vorderingen die het onderwijs in deze regio’s maakt, internationaal meer erkenning te geven. Ondanks het feit dat de landen erg verschillend zijn, delen ze een door de Wereldbank erkende gemeenschappelijk focus wat betreft de investeringen in het hoger onderwijs. Die worden gezien als een belangrijke sleutel voor economische en sociale vooruitgang.

Om tot de top 100 te komen, werden meer dan 360 universiteiten in 30 landen geëvalueerd, onder meer op grond van de academische reputatie, het aantal internationale studenten, het aantal publicaties van het personeel en de citaten die uit die papers worden overgenomen.

Rusland is het meest aanwezig met een totaal van 26 universiteiten. Turkije en Tsjechië komen beiden 10 keer binnen in de top 100, Polen 9 keer, Kazachstan 8 keer en Hongarije en Oekraïne elk 6 keer.

Op de eerste plaats in de top 5 van de ranking staat de Staatsuniversiteit Lomonosov in Moskou, gevolgd door de Karelsuniversiteit (Tsjechië), de Staatsuniversiteit Novosibirsk (Rusland), de Universiteit van Warschau (Polen) en de Universiteit Tartu (Estland).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift