Russische klimaatdoelstellingen waren voor de oorlog ook al niet ambitieus

Rusland: ‘Sancties hinderen strijd tegen klimaatverandering’

Gennadiy Kolodkin / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

De internationale sancties tegen Rusland hinderen het land om zijn klimaatbeloften in te lossen. Dat zegt het Russische ministerie van Energie.  

Uit een ministerieel rapport waar de Russische krant Kommersant beslag op kon leggen, blijkt dat de plannen om de netto-uitstoot tussen 1990 en 2050 met 80 procent te doen dalen, niet langer gehaald kunnen worden.

Boekhoudtrucs

Volgens Ryan Wilson, Rusland-analist bij Climate Analytics, was die doelstelling al niet erg ambitieus en was het plan grotendeels gebaseerd op boekhoudkundige ingrepen, eerder dan echte uitstootreducties. De kans dat de sancties daar een belangrijke invloed op hebben is dus klein, zegt hij.

De Russische klimaatplannen gaan uit van een aanhoudende groei van de uitstoot tot 2030, om vervolgens traag af te nemen.

Uitstootreducties tegenover 1990 zijn relatief makkelijk te bereiken voor Rusland, omdat de Russische economie kort na dat jaartal ineen klapte, en daarmee ook de uitstoot. De Russische klimaatplannen gaan uit van een aanhoudende groei van de uitstoot tot 2030, om vervolgens traag af te nemen.

Volgens de rangschikking van de denktank Climate Action Tracker zijn de Russische ambitie en inspanningen ‘kritiek onvoldoende’.

Bossen

Van de reducties die gepland zijn ‘komt het grootste deel op rekening van de bossector’, zegt Wilson. ‘En die zullen niet getroffen worden door de sancties.’

Het Russische “intensieve” uitstootscenario gaat ervan uit dat tussen 2019 en het einde van dit decennium 66 miljoen ton CO2 per jaar “weggenomen” wordt door bossen, terwijl de uitstoot op zich verlaagd wordt met 29 miljoen ton CO2.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Rusland wil nu de berekeningswijze voor de impact van bossen veranderen. Volgens de internationale richtlijnen mag enkel de impact van “beheerde bossen”, meegeteld worden, waar de mens een hand in heeft. Maar Rusland wil alle bossen als “beheerde bossen” meerekenen en zo de CO2 ten gelde maken die de bomen opnemen. Rusland herbergt ongeveer 20 procent van alle bossen in de wereld.

Vertraging

Russische investeerders in hernieuwbare energie hebben wel al gewaarschuwd dat ze hun projecten niet binnen de geplande tijd zullen kunnen realiseren en de Russische overheid gevraagd om ze niet te beboeten voor de vertraging.

Russische investeerders in hernieuwbare energie hebben wel al gewaarschuwd dat ze hun projecten niet binnen de geplande tijd zullen kunnen realiseren.

Volgens Wilson is dat mogelijk, ‘maar waren de Russische doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie al erg bescheiden, en zouden ze ook zonder de oorlog waarschijnlijk al niet op tijd gehaald zijn.‘

Een van de redenen voor de trage opmars is precies dat de regels vereisen dat heel wat materiaal in Rusland zelf geproduceerd moet zijn, zegt hij.

De sancties zullen vooral de Russische inkomsten uit olie en gas treffen. De Europese Unie wil het gebruik van Russisch gas in een jaar tijd met twee derde verminderen en tegen 2027 geen Russisch gas meer invoeren.

Als reactie op die dalende inkomsten zou de Russische regering overwegen om de belastingen voor Russische olie- en gasbedrijven te verlagen, efficiëntiestandaarden milder te maken en toe te laten dat alcohol verkocht kan worden in benzinestations.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.