Russisch internet laatste vrijhaven voor politiek debat

Nieuws

Russisch internet laatste vrijhaven voor politiek debat

Russen die de pro-Kremlinberichtgeving op de staatsomroepen moe zijn, surfen steeds meer naar blogs en internetfora om politieke debatten te voeren. Maar ook de Russische neonazi's hebben de weg gevonden naar het internet.

Het radiostation Bolshoye Radio moest halfweg augustus de uitzendingen van de BBC World Service in het Russisch staken omdat de overheid anders de vergunning van de zender zou intrekken. Eind 2006 stootte Radio Arsenal de BBC-uitzendingen al af en Radio Leningrad zette de uitzendingen begin 2006 stop onder druk van de autoriteiten, zo schrijft de Britse krant The Guardian.
De Russische overheid controleert ook de drie belangrijkste televisiekanalen waardoor het internet een toevluchtsoord is geworden voor wie nog politieke discussies wil voeren. Russen zijn de op twee na grootste groep gebruikers van de Amerikaanse blogdienst Live Journal. 1,1 miljoen Russen houden er een dagboek bij, alleen al op 5 september kwamen er 1600 nieuwe gebruikers bij, signaleert de nieuwssite Radio Free Europe.
“Internet is een van de redenen waarom Rusland nog geen autoritair regime is. Je kan het internet niet afsluiten zonder strenge maatregelen te nemen”, zegt Yulia Latynina, een politiek commentator aan Radio Free Europe. Toch heeft de politie al ingegrepen, toen een blogger de politie op zijn Live Journal met hooligans vergeleek.
“Er zijn verschillende voorbeelden van landen die de vrijheid van meningsuiting op het internet efficiënt bestrijden, zoals China. In tegenstelling tot Rusland probeert China zich niet voor te doen als een vrij land. Rusland imiteert een vrij land. Vandaar dat ik me geen zorgen maak”, zegt Igor Yakovenko, secretaris-generaal van de Russische Journalistenbond.
Maar ook de Russische neonazi’s hebben de weg gevonden naar het internet. Ze postten in augustus een filmpje van de executie van twee migrantenarbeiders op een Livejournalblog. In juli pakte de politie nog de leider van een groepering op die video’s van aanvallen tegen vreemdelingen op zijn website publiceerde.