Russische olie maakt VS minder afhankelijk van het Midden-Oosten

Nieuws

Russische olie maakt VS minder afhankelijk van het Midden-Oosten

Sergei Blagov

06 oktober 2002

MOSKOU, 6 oktober (IPS) - Russische oliebedrijven zijn bereid de concurrentie aan te gaan met Saoedi-Arabië als hofleverancier van de Verenigde Staten. In ruil daarvoor worden vanwege de VS massale investeringen in de Russische olie-infrastructuur verwacht. Dat bleek op een energietop tussen Rusland en de VS vorige week in het Texaanse Houston.

VS-handelsminister Don Evans benadrukte de belangrijke strategische rol van Rusland in de diversificatie van de olietoevoer in de wereld. Zijn Russische collega, energieminister Igor Yusufov, zei dat Rusland bereid is olie te leveren maar dat de industrie een investering van een miljard dollar per jaar nodig heeft. Wanneer Amerika de technologie en de middelen levert, kan het zwarte goud rechtstreeks aan de Amerikaanse westkust worden geleverd, aldus Yusufov. Met de geschikte pijplijnen en haveninfrastructuur zou binnen vijf jaar een debiet van een miljoen vaten per dag mogelijk zijn, zo verzekerden de Russen.

Het Russische oliebedrijf Yukos, eigendom van de Russische Rockefeller Michail Chodorkowski, is al begonnen met het sturen van tankers naar de Verenigde Staten. Aanvankelijk werd gevreesd dat de hoge transportkosten zouden leiden tot een verlies van 50 dollarcent per vat. Nadat drie tankers heen en weer zijn geweest blijkt de exploitatie toch rendabel. Yukos, het tweedegrootste oliebedrijf in Rusland, wil volgend jaar vijf miljoen ton ruwe olie verschepen naar de Verenigde Staten.

Het grootste Russische oliebedrijf, Lukoil, bezit een keten van benzinestations op de Amerikaanse oostkust. Het bedrijf plant een nieuwe olieterminal in Moermansk om van daaruit de opbrengsten van zijn exploitatie in de regio Timan-Pechora naar de Verenigde Staten te verschepen. Om de Russische infrastructuur te moderniseren voor langeafstandstransport door arctische wateren zijn echter nog heel wat Amerikaanse dollars nodig. Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft oil en de Amerikaanse Marathon Oil Company maakten tenslotte op 1 oktober bekend dat ze gaan samenwerken voor olieontginning in de Oeral. De exploitatie moet in het derde kwartaal van 2003 beginnen en maakt gebruik van de bestaande transportinfrastructuur.

De Amerikaanse markt is prestigieus en aantrekkelijk, zo vindt Mikhail Odintsov, voorzitter van de commissie natuurlijke monopolies in het Russische Hogerhuis. Maar Rusland mag ook Aziatische afnemers als Japan en China niet uit het oog verliezen, omdat de transportkosten daar veel lager liggen, aldus Odintsov. Volksvertegenwoordiger Yevgeny Ischenko waarschuwt dat Rusland en de Verenigde Staten inzake olie verschillende belangen hebben. De Verenigde Staten willen de olieproducerende landen onderling verdelen om de prijs te drukken. Rusland moet zich bij de andere olielanden aansluiten om een koolwaterstofinternationale te vormen.

Rusland verdient de helft van zijn deviezen met de export van 100 miljoen ton olie per jaar. Het is niet bij de OPEC omdat het onafhankelijk zijn positie wil kunnen bepalen tegenover grote olieklanten. Dat belet de OPEC niet Rusland regelmatig aan te manen tot productieverminderingen. Vorig jaar in november kondigde de OPEC een productievermindering van 1,5 miljoen vaten per dag aan. Rusland, Oman, Noorwegen en Mexico werd gevraagd een reductie van 500.000 vaten per dag te respecteren. Rusland stemde uiteindelijk in met een vermindering van 150.000 vaten per dag, maar enkel nadat de OPEC had gedreigd met een prijsoorlog.

Door de productieverminderingen van de OPEC heeft Rusland niettemin zijn marktaandeel gestaag kunnen uitbreiden. Kremlin-toplui maken er geen geheim van dat het de bedoeling is de dominante positie van Saoedi-Arabië als grootste olieleverancier ter wereld aan te vallen.

Sergei Blagov

Xml=3

Ref: eu ap if