Organisaties verkopen dure reizen met valse beloftes

Russische vrouwen trekken massaal naar Argentinië om er te bevallen

© Mart Production/ Pexels

Argentijnse openbare gezondheidscentra zijn gratis, ongeacht welk paspoort patiënten hebben.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne ziet Argentinië steeds vaker hoogzwangere Russische vrouwen het land binnenkomen. Malafide organisaties bieden ‘geboortetoerisme’ aan, met het oog op een Argentijns paspoort.

Enkele maanden na de Russische inval in Oekraïne, nu bijna een jaar geleden, dook er een opvallend fenomeen op; zwangere Russische vrouwen kwamen massaal naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires om er te bevallen. Ze hoopten daarmee een Argentijns paspoort te bemachtigen, aangezien een resem landen tegenwoordig mensen met een Russisch paspoort de toegang weigert.

‘Als de organisaties de Russische vrouwen een paspoort in een paar maanden beloven, liegen ze of zit er corruptie achter’

Lourdes Rivadeneyra

De autoriteiten startten een onderzoek of de vrouwen slachtoffer zijn van oplichting door organisaties die valse beloftes doen.

‘Van de 985 bevallingen in ons ziekenhuis in 2022 waren er 85 van Russische vrouwen. In december werden hier 37 Russische baby’s geboren en de trend zette zich voort in januari en ook nu in februari’, zegt Liliana Voto, hoofd van de afdeling Moeder- en kindzorg van het Fernández-ziekenhuis in Buenos Aires.

‘Sommigen komen samen met een tolk en anderen gebruiken een vertaalapp op hun telefoon. We vragen hen niet hoe ze in Argentinië zijn gekomen, maar het is duidelijk dat hier een organisatie achter zit’, voegt Voto daar nog aan toe.

Gratis openbare gezondheidszorg

In Argentinië behandelen openbare gezondheidscentra patiënten gratis, of ze nu Argentijnse papieren hebben of niet. De kwestie rond de Russische moeders kwam in het nieuws op 8 en 9 februari, toen de immigratiedienst zes zwangere vrouwen aanhield die net op de internationale luchthaven van Ezeiza bij Buenos Aires waren geland. Ze werden ervan beschuldigd geen toeristen te zijn zoals ze zelf hadden beweerd.

De zes vrouwen vroegen het rechtsbeginsel ‘habeas corpus’ aan en op 10 februari bepaalde een federale rechter dat ze het land mochten binnenkomen. De uitspraak van rechter Luis Armella luidt dat het besluit van de autoriteiten om de vrouwen niet toe te laten hen in een kwetsbare situatie plaatst die hun recht op ‘goede medische zorg, voedsel, hygiëne en rust’ aantast. Hij verklaart ook dat de rechten van hun ongeboren kinderen dienen te worden beschermd.

De rechter beval wel een strafrechtelijk onderzoek naar de vraag of er achter de toestroom van zwangere Russische vrouwen een organisatie zit die hen oplicht of andere misdrijven pleegt.

Geboortetoerisme

Op 10 februari, kort na de uitspraak, arriveerden opnieuw 33 Russische vrouwen in Buenos Aires met een vlucht van Ethiopian Airlines uit Addis Abeba - rechtstreekse vluchten tussen Rusland en Argentinië zijn er niet. De Rusinnen waren tussen 32 en 34 weken zwanger.

‘Wij helpen u met de verhuis en het verkrijgen van een permanent verblijf en een paspoort dat u visumvrije toegang geeft tot 170 landen over de hele wereld’

Organisatie RuArgentina

Volgens cijfers van de directeur van de nationale migratiedienst, Florencia Carignano, kwamen vorig jaar meer dan tienduizend mensen met de Russische nationaliteit Argentinië binnen. Bijna zesduizend van hen waren zwangere vrouwen.

De immigratiedienst voerde daarop een onderzoek bij 350 zwangere Russische vrouwen in Argentinië. Uit hun ondervraging bleek dat er wellicht een organisatie bestaat die hen ‘in ruil voor een grote som geld het pakket ‘geboortetoerisme’ aanbiedt, waarbij het verkrijgen van een Argentijns paspoort de belangrijkste reden is voor de reis’, twitterde Carignano.

‘Argentinië omarmt immigranten die ervoor kiezen om in dit land te leven op zoek naar een betere toekomst. Maar dat betekent niet dat wij maffiaorganisaties goedkeuren die winst maken met fraude in paspoorten voor mensen die hier niet willen wonen’, zegt ze.

Verblijfsstatus

Volgens de Argentijnse wet ontvangen buitenlanders met een kindje dat in Argentinië is geboren rechtstreeks een verblijfsstatus. Het proces duurt enkele maanden. Om het staatsburgerschap te verkrijgen, moeten zij twee jaar ononderbroken in het land wonen en dat bewijzen voor een federale rechtbank.

‘Staatsburger worden is een moeilijk proces dat verschillende jaren in beslag neemt. Als de organisaties de Russische vrouwen een paspoort in een paar maanden beloven, liegen ze of zit er corruptie achter’, zegt Lourdes Rivadeneyra, hoofd van het Migranten- en Vluchtelingenprogramma van het Nationaal Instituut tegen Discriminatie (INADI).

Sinds de Russische president Vladimir Poetin op 24 februari 2022 Oekraïne is binnengevallen, zijn honderdduizenden mensen Rusland ontvlucht. Hoewel er geen officiële cijfers zijn, schat de Engelse krant The Guardian dat tussen de 500.000 en een miljoen mensen het land al hebben verlaten. Een groot deel vertrekt uit angst om naar het front te worden gestuurd of omdat het in conflict is met de regering. Een andere belangrijke reden zijn de gevolgen van de internationale economische sancties tegen de grootmacht.

Bevallen in Argentinië

Een snelle zoektocht op internet leert dat er in Argentinië organisaties actief zijn die Russische vrouwen naar Argentinië lokken om er te bevallen. Ze beloven dat zij en hun echtgenoten er snel het staatsburgerschap kunnen verwerven. ‘Bevallen in Argentinië. Wij helpen u met de verhuis en het verkrijgen van een permanent verblijf en een paspoort dat u visumvrije toegang geeft tot 170 landen over de hele wereld’, verkondigt de website RuArgentina.

De oprichter is de Rus Kirill Makoveev die in Argentinië woont. Hij vertelde in een televisie-interview dat ‘er verschillende redenen zijn waarom cliënten naar Argentinië komen: sommigen willen een paspoort omdat het Russische paspoort vandaag giftig is. Dus leggen we uit dat de grondwet en de immigratiewetgeving hier toestaan dat je een paspoort krijgt zonder de wet te overtreden.’

De Russische ambassade in Buenos Aires reageerde niet op de vraag om een reactie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.