Rust en angst in Swat na vertrek taliban

Nieuws

Rust en angst in Swat na vertrek taliban

Ashfaq Yusufzai

15 oktober 2009

Ayesha (11) is een van de 90.000 kinderen die thuis moesten blijven nadat de taliban in januari hun school opblies. "Het leven onder de taliban was als een hel", zegt ze. "Ze hebben onze school en de videowinkel van mijn vader vernield."

Ayesha woont in Mingora, in Swat. In de regio bliezen de taliban in ruim een jaar tijd 188 meisjesscholen en 97 jongensscholen op. De kinderen moesten noodgedwongen thuisblijven of vluchtten naar veiliger plaatsen waar ze wel naar school konden.

Maar de situatie is nu anders. “We zitten nu weer op school en zijn blij”, zegt Ayesha.

De taliban heerste tussen april 2008 en mei 2009 in het district Swat in de Noordwestelijke Grensprovincie. Dat duurde totdat het leger een operatie in gang zette om ze te verdrijven. In juni wisten de taliban geen stand meer te houden.

Niet alleen scholen, maar ook de entertainment-industrie in Swat had te lijden onder de taliban. Omdat ze dansen en muziek als onislamitisch beschouwen, werden ongeveer vijhonderd muziekcentra vernield. Ook het luisteren naar muziek op de radio werd verboden.

“De cd-winkels zijn weer open en ze trekken veel mensen. Daar zijn we erg blij om”, zegt Sher Dil Khan, voorzitter van de Vereniging voor CD- en Muziekwinkels. Khan zegt dat er nog steeds angst heerst voor de taliban, maar het besluit van de overheid om militaire kwartieren in Swat op te zetten, neemt die angst iets weg.

Bioscoop

De angst onder de mensen is niet ongegrond. Khan wijst op de moord op een bekende danseres in januari. Haar lichaam werd hangend aan een elektriciteitsmast gevonden, bedoeld als afschrikking voor de bevolking: wie zich met dansen inlaat, wacht hetzelfde lot.

Maar niet iedereen maakt zich zorgen. Sommige inwoners van Swat genieten gewoon van hun nieuw hervonden vrijheid, zo lijkt het. De achttienjarige Kajol Begum, die zichzelf professioneel danseres noemt, vluchtte uit angst voor de taliban naar Peshawar. “Maar nu zijn we weer in Swat”, zegt ze per telefoon. “Afgelopen nacht heb ik samen met mijn zus opgetreden bij een bruiloft in Mingora.”

Elders in Swat gingen twee bioscopen weer open na bijna een jaar sluiting. “We hebben grote verliezen geleden onder het talibanregime, maar nu is er een sprankje hoop omdat de militaire actie tegen de militanten succesvol is gebleken, zegt Jamal Sher, manager van de Swat Cinema.

Bioscoopgangers kwamen massaal opdagen toen de bioscopen Swat en Palwasha op 10 augustus weer open gingen. “We vertonen nu vier films per dag.”

Elders in de Swatvallei werd het Saidu Opleidingsziekenhuis heropend. Dat ging eerder dicht door gebrek aan artsen, verplegers en ander personeel. Zij durfden er niet meer te werken uit angst. “Verpleegsters en vrouwelijke artsen werden door de taliban gewaarschuwd om te stoppen met hun werk, anders moesten ze vrezen voor hun leven”, zegt ziekenhuisbestuurder Lal Noor.

Nu de taliban weg zijn, functioneert het ziekenhuis weer. “We ontvangen dagelijks vijfhonderd patiënten”, zegt Noor.