Rwanda wil 700.000 mannen besnijden

Nieuws

Rwanda wil 700.000 mannen besnijden

28 november 2013

Tegen 2016 wil de Rwandese overheid 700.000 mannen in het land besnijden om zo de kans op besmetting met hiv tegen te gaan. Ze wil daarbij gebruik maken van een nieuwe, niet-chirurgische techniek.

Elastische radiale compressie, de nieuwe techniek die een besnijdenis zo goed als pijnloos maakt, wordt al sinds 2009 getest op kleinere schaal. De commerciële variant, PrePex, is een eenvoudig plastic apparaatje dat door middel van twee ringen de bloedtoevoer tot de voorhuid afknelt. Na zeven dagen kan de huid verwijderd worden. Verplegend personeel kan de ingreep uitvoeren zonder intensieve opleiding of supervisie van een arts.

In Rwanda werden al achtduizend mannen besneden tijdens de tests, en nu wil het land als eerste in de wereld de techniek op grote schaal toepassen. Daarvoor wordt flink geïnvesteerd in het product en worden gezondheidswerkers opgeleid.

Minister van Volksgezondheid Agnes Binagwaho maakt zich sterk dat de doelstelling van 700.000 mannen tegen 2016 haalbaar is, omdat de respons al tijdens de klinische tests overweldigend was. De ingreep hoeft bovendien niet in een ziekenhuis of gezondheidscentrum uitgevoerd te worden, maar kan ook in een niet-steriele omgeving. “Verpleegsters kunnen de ingreep overal uitvoeren, ook in klaslokalen, bijvoorbeeld tijdens het weekend”, zegt Binagwaho. “Deze methode is geschikt voor adolescenten en volwassenen, en zal gratis zijn.”

60 procent

De campagne is niet alleen een mijlpaal voor Rwanda, maar voor heel Afrika, aldus de minister. “Geen enkel geneesmiddel kan het besmettingsgevaar met hiv met 60 procent verminderen, zoals besnijdenis doet”, zegt ze.

In de Rwandese krant The New Times beschrijft patiënt Gilbert Gatsibagye hoe hij de ingreep ervoer. “Van de eerste dag dat de ring aangebracht werd, tot de zesde dag, voelde ik geen enkele pijn. Enkel de zevende dag, toen de ring weggenomen werd, was wat pijnlijk. Maar afgezien van wat ongemak is het een aangename procedure.”

Besnijdenis wordt wereldwijd als een van de belangrijkste middelen gezien in de strijd tegen hiv/aids. In 2007 kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een programma aan om 20 miljoen mannen in veertien landen in Afrika te besnijden. Dat zou 3,4 miljoen nieuwe infecties voorkomen en 16,5 miljard dollar aan ziektekosten besparen.