Salomonseilanden krijgen eerste mammograaf

Op de Salomonseilanden, een eilandstaat in het zuidwesten van de Stille Oceaan is recent de eerste mammograaf ingezet in de strijd tegen borstkanker.

  • DAFT Australia (CC BY 2.0) De apotheek van het National Referral Hospital in Honiara DAFT Australia (CC BY 2.0)

Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In 2012 ging het op de Salomonseilanden bij meer dan 200 kankerdiagnoses in 92 gevallen om borstkanker. Het aantal gevallen van borstkanker stijgt nog steeds in ontwikkelingslanden.

In lage inkomenslanden ligt de overlevingsgraad na borstkanker op ongeveer 40 procent. Ter vergelijking: in Noord-Amerika overleeft 80 procent van de vrouwen de ziekte. Het grote verschil is voornamelijk te verklaren door de late opsporing van kanker in ontwikkelingslanden, de beperkte diagnose en behandeling door een gebrek aan gezondheidswerkers, en een slechte bereikbaarheid van de ziekenhuizen, vooral voor plattelandsbewoners.

Het verhaal van Rachel

Rachel, een 24-jarige plattelandsvrouw en moeder van twee kinderen van vijf en drie jaar, ontdekte in augustus 2013 een knobbeltje in haar borst. Op dat moment wist ze niet wat borstkanker was.

Pas maanden later reisde ze af naar de hoofdstad Honiara om daar een dokter te zien. Hij adviseerde haar om de linkerborst te laten verwijderen. Rachel en haar echtgenoot waren bang voor de operatie en beslisten om gewoon terug naar huis te gaan.

“Ze verliet het ziekenhuis zonder medicatie en zonder bijstand”, vertelt haar nicht Bernadette Usua. “Ze verbeet de pijn en probeerde traditionele geneeskunde in haar dorp. In september vorig jaar overleed ze.”

“Het gebrek aan kennis over borstkanker is een probleem in de hele Pacifische regio”, zegt arts Sylvia Defensor van het Ministerie van Gezondheid op Fiji. “De publieke gezondheidseducatie richt zich erg op kennisoverdracht rond niet-overdraagbare ziektes. Ook kanker staat op die lijst, maar toch blijken in de praktijk erg weinig vrouwen informatie over borstkanker te ontvangen “

Ook het nijpende tekort aan gezondheidswerkers in het land is een probleem. Met slechts 0,21 artsen per 1000 inwoners moeten vrouwen vaak lang op behandeling wachten, wat een snelle interventie, de beste garantie op genezing van borstkanker, bemoeilijkt.

Stap in de goede richting

Mammografie wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwd als de meest effectieve vorm van borstkankerscreening.

De gloednieuwe mammograaf voor de Salomonseilanden wordt gefinancierd door de hulporganisatie First Lady’s Charity en geïnstalleerd in het National Referral Hospital in Honiara. De mammografie wordt gratis aangeboden aan alle vrouwen van het land, 49 procent van de 550.000 inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.