Samira Bendadi wint Interculturele Media Award

Nieuws

Bekroning voor artikel 'Wat racisme met een kind doet'

Samira Bendadi wint Interculturele Media Award

Samira Bendadi wint Interculturele Media Award
Samira Bendadi wint Interculturele Media Award

De Interculturele Media Awards van het Minderhedenforum werden maandag uitgereikt door minister van Media Ingrid Lieten in ‘t Arsenaal Mechelen. MO*journaliste Samira Bendadi kreeg een award voor haar artikel 'Wat racisme met een kind doet'. Ook de VRT viel in de prijzen.

In het artikel, dat begin 2011 in MO* verscheen, onderzocht Samira Bendadi via individuele gesprekken en focusgroepen wat de impact is van racisme bij kinderen en hoe kinderen met racisme omgaan. Pesterijen, moppen, negatieve uitlatingen over afkomst, kleur en religie blijken tot de levenssfeer van heel wat lagereschoolleerlingen te horen.

In het persbericht van het Minderhedenforum, de initiatiefnemer van de Interculturele Media Awards, staat het zo: ‘De nefaste gevolgen van racisme op maatschappelijk niveau kennen we, helaas. Achter die algemene statistieken schuilen stuk voor stuk levensechte verhalen. Ook kinderen moeten op school en in hun vrije tijd opboksen tegen vooroordelen en racisme. Dat de tol hoog is voor een kind bleef tot nu toe onderbelicht. De journalist Samira Bendadi legt dit bloot zonder met dreigende vinger te zwaaien, waardoor iedereen blijft verder lezen.’

Eerder won Samira met dit artikel ook voor België de EU-Journalist Award ‘Together against discrimination’ van de Europese Commissie.

Ook VRT in de prijzen

Zowel het Canvas-portret Triq Slama als de Koppen-uitzending Kortfilmmakers gingen aan de haal met een award. Ketnet kreeg een eervolle vermelding. Triq Slama is een tweedelig portret van een 73-jarige man die als gastarbeider naar België migreerde. Ketnet kreeg ook een pluim, omdat het volgens de jury heel soepel omgaat met de interculturele samenleving. In de categorie nieuws en informatie was het de Koppen-uitzending Kortfilmmakers die goud won.

De Interculturele Media Awards bekronen al voor de vierde keer de beste interculturele tv, radio of pen. Het Minderhedenforum ijvert al meer dan 10 jaar voor meer en betere vertegenwoordiging van etnisch-culturele minderheden in de media. De laureaten werden bekendgemaakt tijdens een avond vol stand-upcomedy, zang en dans. De uitreiking werd bijgewoond door 200 mediamakers en etnisch-culturele minderheden.

Het artikel Wat racisme met een kind doet van MO*journaliste Samira Bendadi kan je hier lezen.