Saoedi's gebruiken Amerikaanse clusterbommen in Jemen

In ten minste zeven gevallen is er clustermunitie gebruikt in de burgeroorlog in Jemen. Human Rights Watch heeft daarvoor bewijs gevonden.

  • © Human Rights Watch Een slachtoffer van clustermunitie. © Human Rights Watch

De aanvallen vonden plaats bij de Saoedische grens in Hajja, een gebied in het noordwesten van het land, tussen eind april en half juli. Er vielen minstens 13 doden, waaronder 3 kinderen, en 22 gewonden, volgens het nieuwe rapport van Human Rights Watch.

De organisatie zegt dat de raketten waarschijnlijk zijn gelanceerd vanuit Saoedi-Arabië. Dat land staat aan het hoofd van een coalitie van negen Arabische landen om de Houthi-rebellen uit het noorden van het land te bestrijden.

Clustermunitie bestaat uit bommen of raketten die in de lucht exploderen en daarbij talloze kleine bommetjes verspreiden over een groot gebied. Het is in 2008 verboden door een internationale conventie, waar 94 landen aan deelnemen, maar Saoedi-Arabië, Jemen en ook de Verenigde Staten hebben het niet getekend.

Blindgangers

‘De gebruikte wapens waren in Amerika geproduceerde M26-raketten, die elk 644 stuks submunitie bevatten’, zegt Ole Solvang, senior onderzoeker van Human Rights Watch, in een videoverklaring. ‘Dat betekent dat iedereen binnen bereik waarschijnlijk gedood of gewond is.’ Een salvo van zes raketten kan meer dan 3800 stuks submunitie verspreiden in een gebied met een doorsnee van een kilometer. De gebruikte submunitie, M77 genaamd, ‘faalt’ in 23 procent van de gevallen, wat betekent dat per salvo bijna duizend blindgangers op de grond blijven liggen. Dat is brengt later burgers, vooral kinderen, in gevaar.

De onderzoekers hebben van dorpelingen gehoord dat minstens drie mensen omkwamen toen ze aan de bommen probeerden te komen.

Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, alle drie lid van de Arabische coalitie, bezitten M26-raketten en lanceerinstallaties. Gezien de nabijheid van de grens is het “zeer waarschijnlijk” dat ze vanuit Saoedi-Arabië zijn afgevuurd.

Schapenhoeder

Eén van de slachtoffers was Khaled Matir Hadi Hayash, een jongen van 18. Hij raakte dodelijk gewond in zijn nek, op 14 juli, toen hij zijn vee liet grazen op het land. Een broer en drie neven raakten eveneens gewond, en de familie verloor dertig schapen en alle koeien.

Het is niet de eerste keer dat de verboden wapens in Jemen worden gebruikt. Human Rights Watch heeft eerder al drie andere typen clustermunitie geïdentificeerd die in Jemen zijn ingezet.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3148   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift