Saoedische coalitie in Jemen maakt meeste kindslachtoffers

Van de 402 kinderen die in Jemen zijn omgekomen sinds de escalatie van vijandigheden in maart van dit jaar, is 73 procent slachtoffer van luchtaanvallen geleid door de Saoedische coalitie. Dat hebben de  Verenigde Naties bekendgemaakt.

  • Rod waddington (CC BY-SA 2.0) Kinderen zijn het grootste slachtoffer van het conflict in Jemen. Rod waddington (CC BY-SA 2.0)

In een deze week uitgegeven verklaring waarschuwt Leila Zerrougui, de speciale vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor Kinderen en Gewapende Conflicten, dat kinderen een hoge prijs betalen voor de voortdurende strijd tussen Houthi-rebellen en de Arabische Golfcoalitie, geleid door Saoedi-Arabië. Die coalitie steunt de afgezette Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Uit incidenten die door de VN zijn gedocumenteerd, blijkt dat 606 kinderen ernstig gewond zijn geraakt. Tussen 1 april en 30 juni verdrievoudigde het aantal kindslachtoffers vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar.

Zerrougui zegt dat ze ‘geschokt’ is door de vele burgerslachtoffers in de zuidwestelijke Jemenitische stad Taiz. Maandag vielen er veertien doden, voornamelijk kinderen, door raketten afkomstig van Houthi-rebellen. Op 21 augustus vielen 65 burgerdoden bij aanvallen door de Golfcoalitie. Daarbij kwamen zeventien kinderen om en raakten er twaalf gewond.

Scholen

De vechtende partijen vallen ook scholen aan, waardoor kinderen in het geteisterde land met 26 miljoen inwoners maar beperkt onderwijs kunnen krijgen. Tachtig procent van de bevolking heeft momenteel humanitaire noodhulp nodig.

Volgens het VN-kinderfonds Unicef zijn 114 scholen verwoest en 350 scholen beschadigd sinds maart. Driehonderdzestig scholen zijn aangepast als opvang voor ontheemden. Het land telt inmiddels zo’n 1,5 miljoen ontheemden.

Unicef verwacht dat aan het begin van het nieuwe schooljaar 3600 scholen niet op tijd open zullen gaan. ‘Daarmee wordt het onderwijs voor ongeveer 1,8 miljoen kinderen onderbroken.’

Met 4000 doden en 21 miljoen mensen die voedselhulp, medicijnen en opvang nodig hebben, hebben ook kinderen te maken met een kritiek gebrek aan gezondheidszorg. Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) in Jemen zijn er zwangere vrouwen en kinderen overleden omdat ze te laat bij een gezondheidscentrum arriveerden vanwege benzinetekorten, of doordat ze dagenlang moesten wachten tot de gevechten ophielden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift