Saoedische troepen in Bahrein

Nieuws

Oppositie ziet interventie van buurlanden als 'oorlogsverklaring'

Saoedische troepen in Bahrein

Hasna Ankal

14 maart 2011

Khalid Alkhalifa, de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigde op Twitter de aanwezigheid van Saoedische troepen op Bahreinse bodem. Reuters berichtte over duizend Saoedische soldaten. Intussen vroegen enkele Bahreinse parlementairen om de noodtoestand af te kondigen.

De Saoedische troepen zijn sinds zondagavond opgemerkt in Bahrein nadat dit land zelf aan zijn buurlanden in de Golfregio om hulp vroeg om ‘de orde en de veiligheid’ te bewaren. Khalid Alkhalifa verwoordt de noodzaak van de buitenlandse troepen op zijn Twitter account als: ‘Hier is geen keuze. Het publiek voelt zich onveilig, er heerst anarchie in de straten. Dit kan zo niet verdergaan.’ Voor meer uitleg moesten journalisten volgens AlKhalifa wachten op een officiële aankondiging.

Samen met andere troepen uit de Gulf Co-operation Council (GCC) zou de missie van Saoedi-Arabië volgens de Bahreinse krant Gulf Daily News bestaan uit ‘het beschermen van belangrijke voorzieningen, zoals olie, elektriciteits- en waterinstallaties en financiële- en bankvoorzieningen.’

Maar velen vrezen een verslechtering van de situatie. Groot-Brittannië heeft daarom sinds gisteren alle reizen naar het Bahreinse koninkrijk afgeraden, met als reden dat ‘het risico voor verdere uitbraken van geweld is toegenomen.’ Vandaag heeft de Australische regering hetzelfde gedaan.

Avondklok

Intussen vroeg een groep van regeringsgezinde parlementairen om de afkondiging van de noodtoestand voor een periode van drie maanden. In een statement dat gepubliceerd werd door de Bahrain News Agency beweren de parlementairen dat “extremistische bewegingen” het land in een sektarisch conflict willen drijven. Het voorstel voorziet ook een avondklok en plaatsing van militaire eenheden in het hele land.

Met de troepen schiet de Saoedische regering de koninklijke familie van Bahrein te hulp na een maand van aanhoudende protesten van antiregeringsdemonstranten die politieke hervormingen en gelijke rechten voor alle inwoners eisen. Bahreinse oppositiegroepen zien de interventie van troepen uit de Golfregio eerder als een “oorlogsverklaring en een bezetting”, zo stelden ze op Arabnews.com.

Zondag zaten in totaal zeker duizend mensen in ziekenhuizen als gevolg van de gevechten tussen politie en demonstranten. Volgens ooggetuigen ging het om het meest gewelddadige optreden van de politie tot nu toe. Volgens Nabeel Rajab, voorzitter van de Bahrain Center for Human Rights, zijn veel mensen gewond door het gebruik van gas en hebben ze last van ademhalingsproblemen. Er waren dokters en verplegers onder de gewonden en zeker twee mensen hebben hun zicht verloren nadat ze geraakt werden door kogels.

Golfstaten

De Bahreinse kroonprins Salman bin Hamad al-Khalifa van de soennitische dynastie beloofde een nationale dialoog, maar de antiregeringsdemonstranten eisen de val van het regime, met daarbij inbegrepen de regerende soennitische koninklijke familie. Doordat de demonstranten bestaan uit sjiieten, die met 70 procent de meerderheid vormen in Bahrein, worden de opstanden beschreven als een mogelijk sektarisch conflict. Saoedi-Arabië, ook een soennitische monarchie en met vijftien procent sjiitische inwoners, wil geen navolging van de protesten in eigen land en heeft elk protest verboden verklaard.

Als lid van de Gulf Co-operation Council (GCC) ziet Saoedi-Arabie het als een plicht om te interveniëren in de situatie in Bahrein. De GCC bestaat uit zes golfstaten, namelijk Bahrein, Saoedi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Qatar die op verschillende gebieden zoals economie en veiligheid samenwerken.