Sarkozy wint geen Afrikaanse harten

Nieuws

Sarkozy wint geen Afrikaanse harten

29 juli 2007

Na de beloofde reis van de Franse president Nicolas Sarkozy door Afrika, zegt de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Alpha Oumar Konaré, ontgoocheld te zijn over de Afrika-politiek van Sarkozy. 'Dit is niet de speech waar we op hoopten.'

In zijn slottoespraak in Dakar riep Sarkozy Afrika op om niet bij het koloniale verleden te blijven stilstaan. ‘Afrika is net achterop geraakt door de kolonisatie, dat is iets waar de president zich toch bewust moet van zijn en wat hij niet kan ontkennen’, zegt Konaré op Radio France Internationale. ‘Dit is een bladzijde die we nooit kunnen omslaan.’
Sarkozy kreeg ook kritiek voor een passage waarin hij over de ‘eindeloze herhalingen en handelingen’ sprak die Afrikaanse boeren verrichten. ‘Het was niet vernieuwend, wel integendeel, het herinnerde ons aan een eerdere periode, vooral zijn commentaar over landbouwers’, vindt Konaré.

Angst en hoop

De overwinning van Sarkozy tijdens de presidentsverkiezingen in Frankrijk riepen zowel gevoelens van angst als van hoop op. Terwijl verschillende Afrikaanse leiders de overwinning van Sarkozy bejubelen, uiten de meeste Afrikaanse media, mensenrechtenorganisaties en burgers hun vrees en ongenoegen over de uitkomst van de Franse verkiezingen.
Sarkozy is de architect van het strenge immigratiebeleid in Frankrijk en als minister van Binnenlandse Zaken voerde hij het aantal uitwijzingen van illegale migranten drastisch op, waardoor hij bij de meeste Afrikanen niet geliefd is. Vooral zijn selectieve immigratiebeleid en zijn voorstel om de immigratie te beperken tot hoogopgeleide en ervaren migranten deden in Afrika heel wat stof opwaaien.
Maar de overwinning van Sarkozy stemt ook vele Afrikanen hoopvol. In tegenstelling tot de vriendschappelijke banden die Sarkozy’s voorganger Jacques Chirac had met enkele corrupte Afrikaanse leiders, wil Sarkozy nieuwe banden tussen Frankrijk en Afrika smeden die gebaseerd zijn op democratie, eerlijkheid en respect voor de mensenrechten. In zijn overwinningsspeech gaf Sarkozy aan werk te willen maken van de armoedebestrijding in Afrika en zei hij samen te willen werken met Afrikaanse landen om een gecontroleerd immigratiebeleid uit te werken.