Satelliet gaat poolijs in kaart brengen

Nieuws

Satelliet gaat poolijs in kaart brengen

Julio Godoy

15 maart 2009

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA verwacht dat de CryoSat-2, een satelliet die onderzoek gaat doen naar het smelten van het poolijs, in november gelanceerd kan worden. Een eerdere poging een poolsatelliet te lanceren, mislukte in 2005.

Toen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de originele poolsatelliet CryoSat ontwierp, waren lang niet alle wetenschappers overtuigd van de dreiging van de klimaatverandering. Nu, tien jaar later, ontkennen nog maar weinigen de opwarming van de aarde en de consequenties daarvan voor planeet.
CryoSat-2 is echter een project dat nog steeds wordt vertraagd door bureaucratie en technische tekortkomingen die bij dit soort missies horen. De satelliet is bedoeld om de veranderingen in het poolijsmassa zo precies mogelijk weer te geven, om zo de effecten van de opwarming van de aarde op de Noord- en Zuidpool beter in beeld te brengen.
Aanvankelijk stond de lancering gepland voor oktober 2005. In de drie jaar daarna zou de satelliet informatie verzamelen om wetenschappelijke debatten over de reductie van broeikasgassen te ondersteunen. De eerste CryoSat crashte echter als gevolg van technische problemen in de raketlanceerder. De CryoSat-2 is naar verwachting in november van dit jaar klaar voor lancering.

Klimaattop

In de drie jaar die voorbijgingen sinds de eerste lanceerpoging, is al veel informatie verzameld over het smelten van het poolijs. De meest omvangrijke studie over het leven op de Noordpool, verscheen in februari. De organisatie Arctic Ocean Diversity concludeerde onder meer dat steeds meer warmwater-schaaldieren in de poolregio voorkomen. Zij werden aangetroffen in wateren die voorheen te koud waren, zoals die in de buurt van Spitsbergen.
Ondanks de nieuwe bevindingen, gelooft de ESA dat de lancering van CryoSat nog steeds een nuttige onderneming is. “Ons inzicht in de opwarming van de aarde en het smelten van het ijs is toegenomen. Maar met de technologie van CryoSat kunnen we de meest accurate metingen uitvoeren, op beide polen”, zegt Daniel Steinhage, glacioloog aan het Duitse Alfred Wegener Instituut voor Pool- en Zeeonderzoek.
De observaties van CryoSat-2 zullen echter te laat komen voor de VN-Klimaattop die tussen 7 en 18 december wordt gehouden in Kopenhagen. Tijdens die top moet een nieuw klimaatakkoord bereikt worden, de opvolger van het Kyoto Protocol dat in 2012 afloopt.