Satelliet moet migranten tegenhouden

Nieuws

Satelliet moet migranten tegenhouden

Alicia Fraerman

16 mei 2006

De Spaanse regering doet beroep op hoogtechnologische snufjes om de aanhoudende stroom van bootvluchtelingen een halt toe te roepen. Onder meer een nieuwe satelliet en toenemende controles moeten de migranten op andere gedachten brengen.

De maatregelen komen er nadat vorig weekend (13-14 mei) meer dan 1100 Afrikaanse vluchtelingen aanspoelden in traditionele vissersbootjes op de kusten van de Canarische eilanden, die bij Spanje horen.

“De migranten zonder geldig visum zullen onmiddellijk gedeporteerd worden naar hun land van herkomst”, zegt vice-premier Maria Teresa Fernández de la Vega. Ze kondigt ook nieuwe diplomatieke initiatieven aan met de regeringen van de landen van oorsprong: “Het dient duidelijk te zijn dat iedereen die Spanje illegaal binnenkomt, terug moet keren.”

Verschillende ngo’s zijn het niet eens met de harde opstelling van de regering-Zapatero. “Geen enkele militaire of andere maatregel kan de stroom migranten tegenhouden”, zegt Arturo, lid van een vluchtelingenorganisatie. Om de onderhandelingen met de regering niet te ondermijnen, wilde hij alleen zijn voornaam kwijt.

Vice-premier Fernández de la Vega erkent dat de Spaanse regering te kampen heeft met een zeer complex probleem dat verschillende maatregelen vergt. Ze benadrukt dat migratie op een gestructureerde legale manier moet gebeuren. “De repatriëring zal zeer snel plaatsvinden en gezamenlijke Spaans-Mauritaanse controles moeten verzekeren dat er geen mensensmokkel in de buurt van de Canarische eilanden plaatsvindt.”

Met de extra maatregelen wil Fernández de la Vega de groeiende kritiek van de plaatselijke overheid weerleggen als zou Spanje niet hard genoeg optreden tegen illegale migratie.

Verschillende stemmen uit de sociale en economische sector zijn het er echter over eens dat Spanje migranten nodig heeft. Zo berekende Albecon, een Spaans uitzendbedrijf, dat Spanje tegen 2010 minstens een miljoen migranten zal nodig hebben om de bestaande jobs in te vullen.

Een recent rapport van de Autonome Universiteit van Barcelona toont aan dat de explosieve groei van migranten de terugval in geboortes heeft helpen opvangen in de voorbije twintig jaar. (SV/MM)