Satellietbeelden illustreren recorddroogte in Californië

Nieuws

Satellietbeelden illustreren recorddroogte in Californië

Satellietbeelden illustreren recorddroogte in Californië
Satellietbeelden illustreren recorddroogte in Californië

21 februari 2014

De recorddroogte in het westen van de VS, die nu al meer dan twee derde van de oppervlakte treft, is goed te zien op nieuwe satellietbeelden van de NASA. Op de bergtoppen is de traditionele sneeuw verdwenen, en ook de vegetatie op lager gelegen gebieden is weg.

Eind januari had bijna de hele staat Californië af te rekenen met extreme droogte. Zowel de voorbije drie maanden, zes maanden als twaalf maanden waren de droogste periodes sinds het begin van de metingen in 1885. Sinds het begin van deze maand viel 177 millimeter neerslag, veel minder dan de normale 571 millimeter.

De satellietfoto van de Terra and Aqua-satellieten van de NASA toont de gezondheid van gewassen in de tweede helft van januari en toont het contrast met dezelfde periode over de voorbije tien jaar. Bruine gebieden wijzen op een minder dan normale begroeiing voor deze periode, groene periodes op een meer dan normale begroeiing.

Slecht nieuws

Enkel aan de kant van de Sierra Nevada bergketen is er een opvallend stuk groen te zien “maar dat komt omdat er in normale jaren sneeuw boven die begroeiing ligt in deze periode”, zegt Ramakrishna Nemani, deskundige bij de NASA. “Doordat de sneeuw dit jaar verdwenen is, ziet de satelliet begroeiing die hij de voorbije jaren niet kon zien. Dat is eigenlijk slecht nieuws dus.”

Het kustgebergte is sneeuwvrij en droog, net als een groot stuk van de Sierra Nevada. Kleine stukjes groen in de Sacramento- en San Joaquinvallei wijzen op boerderijen die nog toegang hebben tot water voor irrigatie. Maar het grootste gebied kleurt bruin, wat wijst op land dat lijdt onder droogte of onbeplant blijft door een gebrek aan water.

“Als je me dit beeld toonde zonder een datum, zou ik zeggen: ‘Dit is Californië in de vroege herfst na een lange, hete zomer, voor de herfst echt begint en voor de regen en sneeuw zijn gekomen”, zegt Bill Patzert, klimaatwetenschapper bij het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. “Dit is geen winterbeeld van Californië.”