Schijnbare kalmte voor de storm in Lubumbashi

Nieuws

Schijnbare kalmte voor de storm in Lubumbashi

Schijnbare kalmte voor de storm in Lubumbashi
Schijnbare kalmte voor de storm in Lubumbashi

Joseph Kazadi

18 december 2016

Kabila treedt niet af en de vrees voor protest en rellen is groot. Onze correspondent Joseph Kazadi bericht over de situatie in Lubumbashi, de hoofdstad van de koperrijke provincie Katanga.

De inwoners van Lubumbashi werden zondag 18 december – een dag voor het einde van het tweede mandaat van president Joseph Kabila 2016 - wakker in een levenloze stad.  Sommigen hadden zich de dag voordien nog gehaast om snel meer levensnoodzakelijke producten te kopen, vooral bloem, rijst, palmolie, suiker en water.  Anderen, zowel Congolezen als buitenlanders, beslisten op zaterdag om gewoon het land te verlaten via de Zambiaanse grens of de internationale luchthaven. Die plekken waren op zaterdag erg druk.

Op vrijdag 16 december leidde de ontplooiing van goed gewapende Congolese militairen die eruit zagen als Tutsi’s, dan weer tot paniek. De oproep van de militanten van de politieke partij UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Sociales), de groep van zeven oppositiepartijen en  hun bondgenoten om op maandag te manifesteren, verzwakt niet. Het regime van zijn kant doet er alles aan om het verkeer op de wegen te bemoeilijken. Er leeft een gevoel dat alles mogelijk is. De meeste inwoners van Lubumbashi zullen daarom binnen blijven.