Schijnbare kalmte voor de storm in Lubumbashi

Kabila treedt niet af en de vrees voor protest en rellen is groot. Onze correspondent Joseph Kazadi bericht over de situatie in Lubumbashi, de hoofdstad van de koperrijke provincie Katanga. 

  • Het niet aftreden van Kabila leidde zaterdag in Lubumbashi tot hamsteren en drukte op de luchthaven

De inwoners van Lubumbashi werden zondag 18 december – een dag voor het einde van het tweede mandaat van president Joseph Kabila 2016 - wakker in een levenloze stad.  Sommigen hadden zich de dag voordien nog gehaast om snel meer levensnoodzakelijke producten te kopen, vooral bloem, rijst, palmolie, suiker en water.  Anderen, zowel Congolezen als buitenlanders, beslisten op zaterdag om gewoon het land te verlaten via de Zambiaanse grens of de internationale luchthaven. Die plekken waren op zaterdag erg druk.

Op vrijdag 16 december leidde de ontplooiing van goed gewapende Congolese militairen die eruit zagen als Tutsi’s, dan weer tot paniek. De oproep van de militanten van de politieke partij UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Sociales), de groep van zeven oppositiepartijen en  hun bondgenoten om op maandag te manifesteren, verzwakt niet. Het regime van zijn kant doet er alles aan om het verkeer op de wegen te bemoeilijken. Er leeft een gevoel dat alles mogelijk is. De meeste inwoners van Lubumbashi zullen daarom binnen blijven. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.