Schimmel roeit Europese salamander uit

Europese salamanders sterven massaal als gevolg van een schimmelinfectie. De schimmel werd pas vorig jaar ontdekt maar is een groot gevaar, zegt een internationaal team onder Belgische leiding.
 

  • Jerzy Opioła (CC BY-SA 3.0) Jerzy Opioła (CC BY-SA 3.0)

De dodelijke huidschimmel, Batrachochytrium salamandrivorans (“salamandrivorans” betekent letterlijk “salamander etend”), richtte al grote schade aan bij de vuursalamanders. De populaties van deze soort liepen sterk terug, vooral in Nederland. Ook in België is de schimmel al gesignaleerd.

De erg besmettelijke schimmel komt uit Azië, waar hij wellicht 30 miljoen jaar geleden ontstond. “Door de globalisering en een gebrek aan bioveiligheid” kwam hij onlangs in Europa terecht, zeggen de onderzoekers in Science. Vorig jaar werd hij daar ontdekt.

Handel in Aziatische salamanders

De schimmel kwam Europa binnen door de handel in Aziatische salamanders. Die zijn erg in trek bij Europese liefhebbers. Doordat de Europese salamanders nog geen resistentie hebben kunnen ontwikkelen, verspreidt de schimmel zich nu razendsnel.

Een team onder leiding van de Universiteit Gent onderzocht meer vijfduizend amfibieën uit vier continenten om na te gaan hoe groot het gevaar is. De conclusie is dat de schimmel dodelijk is voor minstens een dozijn Europese en Noord-Amerikaanse salamandersoorten.

Het is een kwestie van tijd voor de schimmel andere continenten bereikt. In de VS bijvoorbeeld werden van 2001 tot 2009 meer dan twee miljoen exemplaren van de Chinese vuurbuiksalamander ingevoerd, een potentiële drager van de schimmel.

De schimmel tast de huid van de salamander aan. De huid speelt een cruciale rol bij de ademhaling van de dieren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.