‘Groene stroom groeit niet alleen snel, maar is ook een sterke economische kracht geworden’

Schone energie gaf economie in 2023 een flinke duw in de rug 

Nicholas Doherty / Unsplash

Uit het onderzoek van het Internationaal Energieagentschap blijkt dat schone energie in 2023 ongeveer 320 miljard dollar opleverde aan de wereldeconomie. 

Groene elektriciteit heeft de wereldeconomie in 2023 een boost van 10 procent gegeven. Dit komt door de investeringen in de productie van schone energie en de verkoop van elektrische auto’s zeggen analisten van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Groene energie wordt zodanig belangrijk voor het mondiale energiesysteem dat de IEA-analisten spreken van een opkomende ‘schone energie-economie’.

Vier op de vijf nieuwe capaciteitsuitbreidingen in het wereldwijde elektriciteitssysteem waren in 2023 voor schone elektriciteit en één op de vijf van de verkochte auto’s in dat jaar was elektrisch. 

Tegelijkertijd nemen ook de wereldwijde investeringen in de productie van schone energie explosief toe. De werkgelegenheid in de sector overtrof zelfs die van fossiele brandstoffen in 2021.

Groei

Uit het onderzoek van het Internationaal Energieagentschap blijkt dat schone energie in 2023 ongeveer 320 miljard dollar opleverde aan de wereldeconomie. Dat betekent een groei van 10 procent van het mondiale bbp.

Volgens IEA is die groei voortgekomen uit ‘investeringen in de productie van zonne-energie, windenergie en batterijproductie, de verkoop van elektrische auto’s en warmtepompen en de capaciteitsgroei in het opwekken van schone energie uit zon, wind en kernenergie’.

In de Verenigde Staten droegen beleidsmaatregelen zoals The Inflation Reduction Act ertoe bij dat de binnenlandse economie groei kende, sterk aangedreven door de verkoop van elektrische auto’s. 

Schone energie was in China goed voor een vijfde van de groei van het bbp met 5, 2 procent. De Europese Unie verdubbelde de investeringen in de productie van groene energie - met name in batterijcapaciteit- tussen 2022 en 2023.

De snelst groeiende grote economie was in 2023 India, met een groei van het bbp van ongeveer 7,7 procent. Daar droeg schone energie, met name investeringen in nieuwe zonne-energiecapaciteit voor ongeveer 5 procent aan bij. 

36 miljoen banen

‘Deze analyse benadrukt de omvang en het gewicht van schone energie voor de wereldeconomie’, luidt de conclusie van het IEA. ‘Groene stroom groeit niet alleen snel, maar is ook een sterke economische kracht geworden. Naarmate de energietransitie voortschrijdt, zal het belang van schone energie voor economieën over de hele wereld alleen maar toenemen.’

Het agentschap geeft nog mee dat de energietransitie grote investeringen vereist maar veel belangrijke voordelen met zich meebrengt. ‘Die gaan verder dan alleen het verzachten van de klimaatverandering en het terugdringen van de luchtvervuiling’, luidt het. ‘In 2023 was de sector goed voor maar liefst 36 miljoen banen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.